avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sistare de apartamentare, parcelare, iesire din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sistare de apartamentare, parcelare, iesire din indiviziune si reapartamentare

In speta este vorba despre un bun imobil, alcatuit din casa anexe gospodaresti, precum teren aferent curte + gradina.
casa are 10 apartamente dintre care 3 au fost cumparate de catre chiriasi inainte de retrocedare dar acestia nu au cerut la primarie si terenul aferent.
Ulterior, casa a fost retrocedata si mostenitorul a fost despagubit pentru cele 3 apartamente, din cele 7 ramase unul l-am cumparat direct de la proprietar in 2006.
In 2007 toate celelalte 6 au fost cumparate de X de la omul caruia i-a fost retrocedat imobilul..
Proprietarul X are terenul aferent celor 6 ap si in plus si cate 1/2 din terenul ce-i revine fiecarui ap. din cele 3 cumparate de fostii chiriasi prima data.
Acum X vrea parcela compacta (toata gradina) pentru a construi ceva si pentru asta a intocmit o schita de sistare de apartamentare, parcelare, iesire din indiviziune si reapartamentare, un act in baza caruia se procedeaza atat la reapartamentare cat si la iesirea din indiviziune act in urma caruia se realizeaza un topografic nou, intravilan viran care devine proprietatea exclusiva a lui X.
Toti in afara de mine au semnat ca sunt de acord sa renunte la teren in favoarea lui X, fiindca n-am fost de acord mi s-a propus sa accept ca terenul aferent ap meu sa faca parte din actula curte,teren in folosinta comuna actualmente.
Ce se poate intampla daca nu sunt de acord ?Poate sa-ti ia terenul din proprietate?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:37, 6 Iulie 2007
Cand ati cumparat , se mentiona si terenul aferent apartamentului in act ? Daca ati cumparat si cota indiviza sau determinata , nu va poate obliga nimeni sa cedati sau sa vindeti , afara de cazul in care el va intenta un proces si va cere sa i se atribuie lui suprafata si pe dvs. sa va despagubeasca.
Sistarea apartamentării, unificarea şi reapartamentarea se face la cerea proprietarilor din imobil, pentru corelarea suprafeţelor şi a componenţelor apartamentelor conform realităţii. Nu stiu ce nu e in regula acolo, dar dvs. cu siguranta stiti.
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2007
hellenburgous, utilizator
Multumesc
Cand am cumparat in act se mentiona si terenul aferent, astfel poate intenta procesa sa i se atribuie suprafata mea, proprietate personala fara ca eu sa fiu de acord?
Totul este in regula, doar ca dl X a reusit sa-i pacaleasca, zic eu, pe ceilalti trei prorietari a.i.sa-i cedeze gratis terenul pentru ca dl X sa construiasca un bloc in gradina imobilului cu pricina.
Nu era normal ca terenul sa fie cumparat de dl X la valoarea pietei din zona respectiva sau, ma rog, la un nivel nitel sub acesta?
Cei trei proprietari au semnat o procura speciala si judiciara prin care declara ca
"sunt de acord cu reapartamentarea si respectiv iesirea din indiviziune privind imobilul de la adersa... care priveste proprietatea mea mai sus descrisa, potrivit schitei de sistare de apartamentare, parcelare, iesire din indiviziune si reapartamentare intocmit de catre " Q SRL "act in baza caruia se procedeaza atat la reapartamentare cat si la iesirea din indiviziune act in urma caruia se realizeaza un topografic nou , intravilan viran in suprafata de a mp" - toata gradina -"care sunt de acord sa devina proprietatea exclusiva a lui X eu , ramanand proprietara exclusiva a aparatmentului de la adresa de domiciliu cu nr cadastral nou, nr top 11111
"Mandatez pe dl T" - fratele lui X- "cetatean .... sa subscrie la incheierea actului notarial de iesire din indiviziune si reapartamentare conform schitei mai sus mentionate si conform detalierii din cuprinsul acestui act.
Mandatarul meu va declara in baza declaratiei mele din acest act ca nu am nici o pretentie de nici o natura nici fata de coindivizari si in mod expres fata de X ,nu sunt prejudiciata in nici un fel de incheierea acestui act de reapartamentare si iesire din indiviziune, nu pretind nici o suma de bani su vreun folos si nici nu am dat sau primit vreo suma de bani pentru incheierea actului mai sus mentionat.
In situatia in care mandatul nu va putea fi indeplinit din vina coproprietarilor sau a tertilor, mandatarul meu va putea sa intenteze, sa sutina sau sa retraga orice actiune civila sau penala, va putea sa ma apere contra cererilor si actiunilor indreptate impotriva mea, va putea primi toate actele de procedura, va putea face in numele meu si pentru mine orice declaratii, va raspunde la interogatoriu, in cazurile permise de lege, va propune si efectua orice probatorii, va putea face orice declaratie de inscriere in fals, va putea promova actiune in apel, recurs, revizuire, contestatie si alte cai procedurale de atac, va putea investi hotatrarile cu titlu executoriu si executa, putand incasa pentru mine si in numele meu orice sume de bani vor rezulta in favoarea mea
Mandatarul meu va putea sustine interesele mele fata de organele administratiei de stat, fata de orice organizatii, de instantele judecatoresti si persoane fizice, avand mandatul de a incheia orice act sau fapt juridic de administrare, in conditiile pe care le considera necesare si oprtune, fara a i se putea opune vreo formalitate sau vreo alta procedura, semnatura sa fiindu-mi opozabila.
In realizarea prezentului mandat declar ca am pus la dispozitia mandatarului 1 extras CF, precum si 1 exemplar din prezenta procura.
Mandatul este gratuit si valabil pana la revocare"
Va rog, sa-mi spuneti ce se intampla daca nu sunt de acord sa semnez asa ceva si mai ales ce rol are dl T in toata afacerea asta?
Ce inseamna "va putea face orice declaratie de inscriere in fals " sau poate vedeti si altceva mult mai grav.

Multumesc mult si anticipat tuturor celor ce-mi vor raspunde.
Domnul T se substituie celor 3 proprietari care si-au dat acordul si terenul. Adica actioneaza in numele lor. Dar dvs. nu au ce sa va faca , decat asa cum v-am aratat mai sus, pe calea iesirii din indiviziune , cand el detinand un procent mai mare din teren , poate cere instantei sa va plateasca o sulta si sa i se atribuie lui. Trebuie sa fiti la curent cu ce acte se mai intocmesc sa puteti sa le atacati din timp. Sau puteti sa va evaluati terenul si daca va convine sa il cedati contra sumei care v-ar avantaja. In faza asta nu poate face nimic fara dvs. decat pe cai nelegale sau neortodoxe. Sesizati si Primaria pentru ca acolo ar trebui sa depuna planul de reapartamentare si sa fie aprobat in consiliul local.Mai puteti sa intrati in vorba cu vecinii dvs. pentru ca in cazul in care e o vanzare mascata in renuntare puteti sa sesizati oficiul national contra spalarii banilor si dna ul.
Da, frumoasa procura, n-am ce zice!!! Am facut de-astea...
Ceea ce e clar e ca a dat bani frumusei pe o procura dar nu are de dat bani pe teren... Da, asa isi castiga banii casele mari de avocatura... :P O astfel de procura are 2 componente: una legala si una umana. Legal, ea incearca sa-l apere pe client de orice pretentie a partii adverse (vezi: nu am nici o pretentie la bani sau alte bunuri, nu mai tin minte exact exprimarea, asta e ideea). Uman, ea incearca sa intimideze prin formulare si sa elimine, in cadrul unor eventuale negocieri, introducerea unei actiuni de catre partea adversa clientului lor (vezi acolo unde declara ca nu sufera nici un prejudiciu!!! :))).
Acum, urmarile unei astfel de procuri sunt: proprietarii apartamentelor nu mai au dreptul la tere, astfel ca ei va trebui sa zboare ca sa intre in apartamentele proprietatea lor, altfel, legal, pot fi acuzati de diverse. Spun asta pentru ca am inteles ca au renuntat la tot terenul...
Oricum e discutabila renuntarea... ce e asta? Donatie? Cesiune? Nu prea pot fi ...
Mai mult, cum sa declar eu ca nu sunt prejudiciat cand dau gratis un teren pe care as putea lua bani frumosi si mai mult, raman fara cale de acces la imobilul meu? Mai mult, pe viitor, noul proprietar ma poate impiedica sa calc pe pamantul lui pana nu voi obtine o hotarare judeca in acest sens. Iar acea servitute de trecere nu va fi neaparat gratuita... deci pierd iar niste bani...
Incercati sa prezentati astfel situatia vecinilor si poate ii hotarati sa revoce procura. Luati eventual un avocat cu dv. care sa le explice cum stau lucrurile si ce consecinte juridice sunt pentru ei.
Ulterior va fi mult mai greu.
Nu va poate obliga sa semnati. Va poate obliga prin hot jud sa iesiti din indiviziune, dar conditiile nu pot fi asa de proaste ca acea procura. Veti plati insa cheltuieli de judecata. Pentru a preintampina, notificati-i.

Trebuie sa intelegeti ca au avocati buni si ca nu prea puteti sa va luptati singura cu ei. Cointeresati vecinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuiul lui pepelea silviuz silviuz Locuiesc intr-un ap cu 4 camere. In \\"epoca de aur\\", cand apartamentul apartinea ICRAL-ulu, o camera a fost atribuita unei chiriase. Dupa \\"evenimentele ... (vezi toată discuția)
Cota parte teren iesire indiviziune aka.fg aka.fg Buna seara tuturor.Sunt recunoscator pentru un raspuns in urmatoarea speta:-la iesirea din indiviziune asupra unui imobil ( apartament in vila ), la care s-a ... (vezi toată discuția)
Teren cu drept de folosinta sau drept de proprietate? alexvoicu alexvoicu Buna ziua. Lansez aceasta intrebare intrucat in acest moment mama mea se afla in plina iesire din indiviziune asupra unui imobil cumparat de la ICRAL in anii ... (vezi toată discuția)