avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot fi concediata ca nu mi-am indeplinit atributiile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot fi concediata ca nu mi-am indeplinit atributiile de serviciu si sa primesc somaj?

Buna ziua.

Speta mea este urmatoarea:

Vreau sa plec din firma cu concediere ca sa primesc somaj. Problema e ca angajatorul vrea sa-mi faca un bine, dar isi va bloca postul 9 luni si nu doreste acest lucru.
M-am gindit sa ma concedieze pe motiv ca nu mi-am indeplinit atributiile de serviciu specificate in fisa postului.
In acest caz mai pot primi somaj?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 11:02, 5 Iulie 2010
Cateva implicatii ale desfacerii disciplinare a contractului de munca (din motive imputabile salariatului)
Salariatul caruia i se desface contractul individual de munca dintr-un motiv imputabil lui, pierde avantajul mai multor drepturi si beneficii acordate de lege celor concediati din motive neimputabile lor. Aceste drepturi sunt:
- termenul de preaviz de 15 zile anterioare desfacerii contractului individual de munca, prevazut de art. 131, alin. 1 din Codul muncii;
- oferta de trecere intr-o munca corespunzatoare sau, dupa caz, luarea masurilor de recalificare a salariatului care se acorda in aceleasi conditii cu termenul de preaviz;
- acordarea ajutorului de somaj;
- pastrarea dreptului de a locui in continuare in locuinta de serviciu, intrucat acest drept il au cei care primesc ajutor de somaj sau alocatie de sprijin, pe toata perioada in care beneficiaza de aceste ajutoare.

De asemenea, cel caruia i se desface contractul individual de munca din motive imputabile lui, sau cel care demisioneaza, este obligat la restituirea cheltuielilor de scolarizare pe care unitatea sau alt organ le-a facut pentru pregatirea sa profesionala sau pentru recalificarea sa, daca desfacerea contractului sau demisia are loc anterior expirarii perioadei stabilite prin actul aditional la contractul de munca (act ce prevede o anumita perioada in care cel scolarizat pe cheltuiala unitatii trebuie sa activeze in aceasta, dupa terminarea pregatirii profesionale, de regula fiind vorba de o perioada de 5 ani).


sursa :www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa-mi semnez demisia Niculescu C-tin Ilie Niculescu C-tin Ilie sunt electrician intr-o societate comerciala cu contract de munca nedeterminat.Am fost in concediu medical si cand m-am intors la servici angajatorul mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj gilbert gilbert Buna ziua! Seful m-a anuntat verbal precum ca vrea sa -mi schimbe locul de munca.Intrebarea mea este : daca refuz noul loc de munca, mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)