avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare carte de munca + salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare carte de munca + salariu

Buna ziua. Vreau sa va expun o problema pe care cred ca ati mai discutat-o aici insa e putin diferita. Acum cu 3 luni m-am reangajat, in urma pierderii job-ului curent, ca gestionar la o firma de materiale lemnoase, nisipoase....etc. Mi s-a facut un contract de proba pe o durata de doua luni de zile, incepand perioada activa de munca de pe data de 15 si data de salariu pe 30. Pe data de 30 am luat banii pe o jumatate de luna insa de atunci nu am mai vazut nici un ban. Patronul a decis sa incetram colaborarea in urma expirarii contractului de proba pe motiv ca firma nu aduce profit. Problema e ca patronul nu imi mai raspunde la telefon ori ma amana de pe o saptamana pe alta in ceea ce priveste recuperarea cartii de munca si a retului de bani. Cum si ce pot face in privinta asta? Precizez faptul ca am ca dovada doar contractul incheiat cu firma respectiva si nu detin alte acte (ex. fluturas de salar). De asemenea m-am interesat si patronul( patroana), cu care am discutat tot timpul, e de fapt sotia adevaratului titular al firmei care e plecat din tara; sotia fiind de fapt doar un PFA si firma respectiva fiind inca activa. Ce sanse am in a-mi recupera cartea de munca si restul de bani? Se poate rezolva ceva daca duc aceasta problema la ITM? Si daca da, cam in cat timp se poate rezolva?
Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit prea tare!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:24, 7 Iulie 2010
Contractul incheiat cu firma are viza ITM (o stampila cu un numar de inregistrare de la ITM)? Daca are aceasta viza puteti merge la ITM, vedeti ce inspector se ocupa de firma respectiva, daca cartea de munca a ajuns la inspector si daca este inchisa (adica contractul si inchiderea sunt trecute in carnet) o puteti solicita (sa aveti un act de identitate la dvs.). Pentru recuperarea salariului va trebui sa faceti o plangere la Judecatoria unde aveti domiciliu (nu va faceti griji, nu va costa nimic).
Daca contractul de munca nu are viza ITM atunci inseamna ca nu a fost niciodata inregistrat iar cartea de munca se afla la "partoana" respectiva. In situatia asta va trebui sa faceti o plangere la inspectia muncii si sa prezentati cazul inclusiv faptul ca nu v-ati primit salariul. Masurile le vor lua ei.
Lulica a scris:

......
Pentru recuperarea salariului va trebui sa faceti o plangere la Judecatoria unde aveti domiciliu (nu va faceti griji, nu va costa nimic).
.....


Litigiul se judeca la Tribunal si nu la Judecatorie.... :)
Asa este! Multumesc.
In lege scrie de "instanta competenta" iar pe mine primul gand m-a dus spre judecatorie. Dar este vorba de tribunal. Scuze.
Am stampila aceea de la ITM impreuna cu semnatura inspectorului. Problema e ca nu exista "inchiderea". Eu stiu ca in momentul in care inchei colaborarea cu o firma anume trebuie sa semnezi o nota de lichidare cu firma sau o decizie finala..nu stiu exact cum se numeste. Acel act nu exista pentru ca la plecare nu am semnat absolut nimic avand incredere in ce mi s-a spus; ca voi fi contactat in perioada ce urmeaza.
Mergeti la ITM si luati legatura cu inspectorul la care este arondat fostul angajator si vedeti daca s-a depus decizie de incetare a c.i.m. pe numele dvs ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum recuperez cartea de munca? andreeac andreeac va rog mult sa ma indrumati ,cum trebuie sa procedez sa-mi pot recupera cartea de munca de la vechiul loc de munca.situatia este urmatoarea: in februarie mi- ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cartii de munca cu litera i andy12 andy12 Am lucrat timp de 2 luni la o firma de recrutare personal pentru un post de casier.Am avut probleme in legatura cu sustragerea unei sume de 165 de lei.Aceata ... (vezi toată discuția)
Problema cu,cartea de munca Palade Costel Palade Costel Buna ziua!In anul 2005,m-am angajat la o firma in Bucuresti,al carui patron era din cate am inteles Italian.Am plecat la lucru cu aceasta firma in Italia,de ... (vezi toată discuția)