avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

Va rog sa imi spuneti, in cazul in care la institutia noastra exista o factura neachitata, prin procedura somatiei de plata voi depune cererea lde recuperarea a creantei la tribunal sau ar trebui sa ma adresez judecatoriei? Ar trebui initial sa obtin un titlu executoriu? Anexat cererii se depun taxa de tibru judiciar de 39 lei si timbru judiciar in suma de, cati lei?
Mai este necesar si altceva?
Cel mai recent răspuns: SC MARCULESCU&ASOCIATII SRL , Consilier juridic 14:57, 5 Iulie 2010
pt inceput de preferat este sa efectuati procedura concilierii directe, dc la acea invitatie nu deb nu da curs at va adresati judec. cu somatia de plata , tb judic de 0.30, titlu execut il va reprezenta sentinta data pt somatia de plata.
Art. 2. - (1) Cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
Taxa de timbru se calculeaza in functie de valoarea creantei.
In cazul in care cererile indiferent daca privesc fondul sau o cale de atac, au ca obiect o valoare mai mare de 100 lei, se aplica timbre judiciare de 1,5lei, daca valoarea este de peste 1000 lei, se aplica timbre judiciare de 3 lei, iar daca valoarea este de peste 10.000 lei, se aplica timbre judiciare de 5 lei.
Referitor la intrebarea dvs, somatia de plata este reglementata de OG5/2001 cu modificarile si completarile ulterioare.Pentru introducerea unei astfel de actiuni nu este NEVOIE de o procedura prealabila (art.720.ind.1 Cod Proc.Civ) avand in vedere faptul ca OG5/2001 este deja o procedura speciala ce se judeca cu precadere.Mai mult decat atat, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila pentru a indeplini conditiile de admisibilitate.
Referitor la instanta competenta, sediul materiei se gaseste la judecatorie daca suma este mai mica de 1.mld, pentru sume mai mari de 1.mld..tribunalul!Sentinta prin care se respinge actiunea intentata de catre CREDITOR este definitiva si irevocabila.In cazul in care castigati, debitorul poate introduce CERERE IN ANULARE! Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatia de plata asaveid asaveid Va rog sa imi spuneti, in cazul in care la institutia noastra exista o factura neachitata, prin procedura somatiei de plata voi depune cererea lde recuperarea ... (vezi toată discuția)
Actiune timbrata insuficient marinelapolescu marinelapolescu Buna, Ce se intampla daca am depus o somatie (og.119/2007) am timbrat 39 lei + 0.30 lei...si mi-au trimis in citatie mentiunea ca mai trebuie achitat 5,7 ... (vezi toată discuția)
Valoare timbru judiciar intre 0,30 ron si 5 ron ? in functie de opinia instantei ? discover discover \" Valoarea timbrului judiciar variaza in functie de opinia instantei unde este depusa sau judecata cererea avand ca obiect somatia de plata, intre 0,30 RON si ... (vezi toată discuția)