Buna ziua, Am nevoie urgenta de lamuriri....
Un SRL cu 2 asociati, cu obiect principal de activitate transporturi rutiere de marfuri (CAEN 6024) si obiect secundar, comert cu amanuntul prin standuri si piete (CAEN 5262), unde asociatul X este administrator (numit prin actul constitutiv), si este angajat cu contract de munca in functia de director general dar desfasoara si activitatea de vanzator, iar asociatul Z, este sofer - nu este angajat cu contract de munca.
1.a) Asociatul Z, presteaza munca (sofer) legal daca in actul constitutiv este prevazut ca „asociaţii convin că activitatea societăţii se poate realiza şi prin aportul lor nemijlocit” ? 1.b) Poate primi diurna, cheltuieli de deplasare etc....? 1.c) Poate fi remunerat ?
2) Asociatul X, presteaza munca (vanzator) legal daca in actul constitutiv este prevazut ca „asociaţii convin că activitatea societăţii se poate realiza şi prin aportul lor nemijlocit” ?
3) Modificarile aduse Legii 31/1990, privind administratorii / directorii sunt valabile si pentru SRL-uri ?
Daca in situatia relatata sunt ilegalitati, ce trebuie facut pentru a intra in legalitate ?
Va multumesc anticipat !
Sotia , poate fi vanzator nu o impiedica nimeni , dar , se pune problema ca , intra si sub incidenta altor legi , cum ar fi obligativitatea analizelor medicale , de ex., si mai sunt si altele deci , ii trebuie si contract.
Deci directorului ii modific contractul de munca cu timp partial de 2 ore si ii fac un nou contract cu 8 ore ca vanzator - ii trebuie calificare in acest caz ? Iar soferului ar trebui sa-i fac contract de munca pentru a-si primi cheltuielile de deplasare, diurna sau pot sa inchei cu el un contract de.... care? Mentionez ca este sofer cu atestat (daca are importanta).
Multumesc din suflet pentru toate raspunsurile !
In plus orice venit e supus impozitului. Deci sotul ar trebui angajat cu cim, in acest fel avind nu doar siguranta prezentului, dar si o asigurare minima pt viitor. Daca are accident in timp ce face curse pt soc ar putea fi accident de munca, doar in conditiile in care are cim si obligatiile achitate la stat
* Deci directorului ii modific contractul de munca cu timp partial de 2 ore si ii fac un nou contract cu 8 ore ca vanzator - ii trebuie calificare in acest caz ? Iar soferului ar trebui sa-i fac contract de munca pentru a-si primi cheltuielile de deplasare, diurna sau pot sa inchei cu el un contract de.... care? Mentionez ca este sofer cu atestat (daca are importanta).
* Mai este o problema ca sa fiu mai explicita. Firma este la inceput de drum iar veniturile sunt inca mici fata de cheltuieli, mai este si un leasing pentru achizitionarea masinii necesare transportului, deci se prefera cheltuieli cat mai mici cu obligatiile salariale, cel putin pentru moment....o amenda de la ITM sau ARR ar fi bomboana pe coliva.........
Multumesc din suflet pentru toate raspunsurile !
Tocmai pentru ca nu va permiteti lucruri scumpe cum ar fi amenzile , e bine sa fiti cat de cat pusi la punct cu actele. Nu neaparat pentru ca functionati in ilegalitate ci pentru a avea acoperiri in caz de ceva. Mult succes!