Cu respect, va adresez rugamintea de a-mi comunica punctul dumnevoastra de vedere asupra urmatoarei spete:
In baza unor relatii de rudenie cu vanzatorul, recent, am achzitionat un apartament cu 2(doua) camere.
Contractul de vanzare-cumparare stipuleaza urmatoarele clauze:
-Vanzatorul are dreptul de habitatie viagera asupra apartamentului;
-Transmiterea de drept a proprietatii asupra imobilului se face la data autentificarii actului, iar preluarea in stapanire a apartamentului de catre cumparator, se va face la data decesului vanzatorului.
Intrucat, nu pot beneficia de posibilitatea inchirierii sau vanzarii respectivului apartament, va rog sa-mi comunicati daca pot fi exceptat de la plata impozitului suplimentar pe cladiri, impus de noile reglementari in domeniu, precum si modalitatea/calea de a ma adresa autoritatilor de resort.
Cu deosebita consideratie,
Haralambie Barbu
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:
a) cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(11) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(2) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar. Prevederi din Codul fiscal 2008-2009
Da, conf al (1) mi s-au calculat cei 15 % plus. Locuinta nu era inchiriata. Deci a fost corect.
Mai am o nelamurire privind impozitul pe vanzarea unui apartament dobandit tot prin mostenire. Mostenitorii trebuie sau nu trebuie sa plateasca impozit pe venitul din vanzare?
De fapt nu prea e corect. Daca spuneti ca a-ti mostenit imobilul respectiv nu trebuia sa platiti impozitul majorat pentru acel imobil.
La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv. Norme metodologice
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
Prin urmare sunteti obligati la plata impozitului.
Impozit apartament
shumi84
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatorul caz.
Am un apartatament (al 2-lea) proprietate personala pe care l-am inchiriat unei persoane ... (vezi toată discuția)