in contractul de vanzare cumparare scie asa:"...consimtim la intabularea in CF a dreptului de nuda proprietate asupra imobilului constructii si teren...pe numele cumparatorului..ca bun propriu,cu notarea dreptului de uzufruct viager si a interdictiei de instrainare si grevare in favoarea vanzatorilor..pe timpul vietii lor,in baza acestui contract si fara alta interventie din partea noastra..''.acest contract mai poate fi sticat da vanzatorii?
art.845 Cod Civil - actul de instrainare facut unui descendent, cu rezerva uzufructului, este prezumat a fi cu titlu gratuit. Actul nu poate fi desfiintat pe timpul vietii instrainatorilor, dar dupa decesul lor ceilalti rezervatari pot cere instantei reductiunea donatiei facute daca dobanditorul nu dovedeste ca actul a fost cu adevarat unul cu titlu oneros.
adica cat timp traieste tatal nu se poate face nimik ...dar dupa moartea acestuia fratele poate sa atace contractul.am inteles bine?si in momentul incheierii contractului casa veche avea o anumita valoare...intre timp s-a construit in curte o noua casa...cu acte in regula si autorizatie de constructie pe numele sotului...
Fratele poate cere reductiunea in privinta cotei mamei decedate.
Reductiunea se va face valoric, avand in vedere valoarea bunurilor donate (daca se va constata ca este o donatie). Aveti acte care sa dovedeasca plata pretului?
Cumparare uzufruct
GAGIU1982
Buna ziua, am cumparat casa parintilor mei cu c.v. cu uzufruct.
Ulterior am aflat ca, conform art. 845 c.civ. fratii mei pot sa-mi atace actul dupa moartea ... (vezi toată discuția)