avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Amenda OPC
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Amenda OPC

Buna ziua
Ma puteti ajuta cu un sfat? Am primit o amenda de la OPC pentru publicitate stradala. Afisul este pe un panou de pe un bulevard. Motivul sanctiunii, potrivit OPC este ca se transmite un mesaj indecent, care atinge morala publica si contravine cerintelor diligentei profesionale fiind considerata constituie practica comerciala inadecvata definita in art 4 (1) a din Legea 363/2007 si contravine art 15 (1) din aceeasi lege, coroborat si cu art 9 din OG 21/1992, republicata. De asemenea in procesul verbal intocmit de OPC se spune ca am incalcat art 9 din OG 21/92 pentru care s-a aplicat sanctiunea din art 50 (1)c, respectiv 3000 lei amenda si ca am incalcat si art 18 din OG 21/92 pentru care s-a aplicat sanctiunea din art 50 (1) d, respectiv 2000 lei. Doresc sa contest amenda primita din mai multe motive, dar nu stiu cum sa procedez:
- reclama in cauza este pentru o clinica care trateaza probleme de natura sexuala, cum sunt disfunctii sexuale, ejaculare precoce si altele. Toate acestea constituie obiectul activitatii clinicii.
- macheta am primit-o de la clinica, iar afisarea pe panou a facut-o detinatorul acelor panouri, detalii stipulate si in contractele pe care le-am incheiat.
Oricum articolele pe care se bazeaza sanctiunea nu se refera la publicitate outdoor (stradala), in legea 148/2000 privind publicitatea se spune in cap IV , art 18 ca se sanctioneaza autorul, realizatorul publicitatii si reprezentantul legal al mijlocului de difuzare in solidar cu cel care isi face publicitate.

Mai mult cercetarea facuta de OPC a fost facuta in baza unei petitii anonime. Au primit pe mail o reclamatie nesemnata, astfel nu au respectat prevederile conform art. 7 din O.G. nr. 27/2002, „Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează”, cu toate ca pe siteul OPC scrie mare acest lucru.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 20:16, 10 Iulie 2010
Daca reclama dvs. era o anti-reclama (adica de genul produsul X sucks sau firma y = fail) atunci intr-adevar este o practica ilegala. Daca reclama este la propriul produs/serviciu si nu face referire directa la altele concurente atunci n-ar trebui sa fie probleme.
pentru acceasi fapta ati primit mai multe sanctiuni???:O

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata anpc cluj pop sorin pop sorin Vreau sa va intreb daca este precedent in chemarea in judecata a ANPC in baza legii 544/2001 pt ''lipsa raspuns'' ? Temei legal L544/2001, art. 21, alin. ... (vezi toată discuția)
Baza legala petitie anonima Corneliur Corneliur Buna seara, ne confruntam de mai mult timp cu tot felul de reclamatii sau sesizari anonime adresate la diferite institutii ale statului. Care este legislatia ... (vezi toată discuția)
Facturi aberante energie electricã modreamarin modreamarin Ca urmare a schimbării contorului de energie electrică [b]după[/b] expirarea plombei metrologice, mi-a fost înregistrat un consum de energie electrică de ... (vezi toată discuția)