buna,
Pe 12 iulie intru in prenatal , dpn 3 oct 2007 si lucrez de doi ani fara o luna la aceeasi firma.
de curand am auzit ca ar vrea sa inchida firma ( deocamdata zvonuri) si am intrat un pic in panica pentru ca am cateva intrebari la care nu am raspunsuri , gravida fiind:
mai beneficiez de cei 200 + 600 Ron pe perioada de 2 ani
prenatalul si postnatalul se mai platesc?
cum tb sa procedez?
multumesc frumos
Banii de care beneficiaza mama (sau tatal mai nou) ca ajutor dupa nastere nu sunt platiti de catre firma unde ati lucrat inainte de a intra in concediu de maternitate ci sunt suportati de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Conditia este sa aveti un an de contributii la ei. Deci inchiderea sau falimentul firmei nu va afecteaza.
Pentru a fi bine informata adresati-va Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale din judetul dumneavoastra.
Succes
conditia pt. concediu de crestere copil pana la 2 ani este de a avea venituri supuse impozitului pe salariu in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului. Adica concediu prenatal este perioada de stagiu si ai obligatia sa efectuezi 42 zile concediu postnatal.
In cazul in care firma se inchide angajatorul va face concedieri colective , banii pt concediu de maternitate sunt platiti de casa de sanatate, nu se mai platesc de catre casa de pensii, aici si la somaj te poti interesa de ce anume tr. facut. Pt. concediu de crestere copil dosarul se depune la primarie si tot acolo vei afla si amanunte.
ART. cu care iti va fi inchisa cartea de munca ca urmare a concedierii in cazul desfiintarii firmei iti va da drept la somaj,si eu zic ca in masura in care va fi cazul de aici sa incepi sa te interesezi.
Deci interesati-va din timp las institutiile precizate de adelaida_07 pentru a va asigura ca veti beneficia de acest ajutor.
Exista si varianta sa va angajati la o alta firma (poate a unei rude sau cunostinte) astfel incat la data nasterii sa fiti incadrata in munca.
Succes! Tineti-ne la curent!
In cazul in care se inchide firma vor avea loc concedieri colective, deci veti beneficia de somaj. Somajul se suspenda cu concediu medical de prenatal si lauzie, respectiv cu concediu crestere copil pana la 2 ani. Perioada de somaj este considerata stagiu pentru completarea celor 12 luni necesare in vederea obtinerii dreptului la indemnizatie. Deci nu aveti de ce sa va faceti griji:)
Indemnizatia pt crestere copil se acorda de catre Directia de Asistenta Sociala, dar dosarele se depun la primaria de care apartineti. Sfat: in cazul in care se va inchide unitatea sa solicitati la lichidare si adeverinta tip privind perioada octombrie 2006 pana la lichidare ( necesara la dosarul ce-l veti depune la primarie), care trebuie sa cuprinda zilele lucrate si venitul supus impozitarii ( nu de alta, dar se poate sa nu-i mai gasiti cand veti avea nevoie de ea).:)
va multumesc frumos pentru promtitudine si ptr raspunsuri.
dat fiind faptul ca prenatalul meu incepe pe 12 luna asta , adica in vreo 2 zile si firma nu si-a inchis activitatea inseamna ca somajul nu intra in calcul ,datorita suspendarii:)
eu o sa duc prenatalul la firma si am sa cer nr de inregistrare si banuiesc ca ei se ocupa de trimiterea lui unde tb. sau gresesc?
prenatalul si postnatalul se platesc 85% din brutul de pe cartea de munca , dar am inteles ca 6 sapt sunt suportate de firma pana la 100% si banuiesc ca acum nu mai este cazul.
sa speram ca am inteles bine:D caci m-am gandit sa fac in felul urmator:
prenatalul ,pana se inchide firma o sa-l duc acolo si o sa cer nr de inregistrare apoi inseamna ca ma duc la casa de sanatate bucuresti ( cnas ?) dar ar tb sa am ceva cum ca s-a inchis firma
salariul de la nastere o sa-l primeasca sotul meu daca eu nu mai pot ( cel mediu pe unitate)
ptr dosarul de la Dir munca , solidar soc si fam o sa cer atunci cand se lichideaza firma adeverinta tip dar incepand cu sept ca poate cine stie nasc mai devreme:D
sper ca am inteles bine