avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Urgent va rog ... - probleme cu pensia alimentara pe ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Urgent va rog ... - probleme cu pensia alimentara pe perioada studiilor,

Buna ziua,

Nepotul meu are 22 de ani si anul acesta termina facultatea 3 ani la zi. A primit pensie alimentara conform legii pe perioda facultatii. Intentia este de continua cu un master de 2 ani de zile. Recent a primit somatie de sistare a pensiei in care cel care plateste pensia cere incetarea pensiei alimentare pe motiv ca si-a terminat studiile. As vrea sa stim ce trebuie facut pentru ca copilul sa poata primi drepturile ce i se cuvin – adica pensia alimentara pe perioada masteratului. Cum trebuie abordata situatia deoarece s-a cerut prin citatie (proces) sistarea pensiei acum intre cele 2 perioade de studii. Se poate cere o amanare sau cum trebuie procedat pentru a primi in continuare pensia alimentara?

Va multumesc

Cu stima
Sa se inscrie mai intati la master si sa fie admis. Intentia de a continua cu un master nu este suficienta pentru ca obligatia de intretinere sa continue. Daca se inscrie si nu este admis? Dupa admiterea la master, nepotul dv se poate adresa instantei.
Multumesc pentru raspuns,
As vrea sa stiu - va rog - cum trebuie procedat pana cand va avea dovada admiterii deoarece a fost citat la proces acum?

ma puteti ajuta va rog

Cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
mario555, utilizator
Sa solicite la primul termen de judecata, acordarea unui nou termen in vederea angajarii unui aparator.In aceste conditii va lua termen probabil prin luna septembrie daca nu chiar mai tarziu, iar pana atunci poate fi admis la master si va face dovada la urmatorul termen ca se afla in continuarea studiilor, iar actiunea tatalui va fi respinsa.;)
Pentru D-na Simonette 12:
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Toata stima si multa sanatate va doresc!
Cererea de amanare indicata de colega e cea mai buna solutie.

Pe de alta parte, pentru ca am tot auzit de asememea cereri de sistare pentru care se ...vaneaza vacanta, e bine de stiut ca vacanta face parte din anul scolar. Anul scolar 2009-2010 nu s-a terminat inca.
(tot pe aici pe forum intr-unul din mesajele mele mai vechi cred ca am specificat si un Ordin al Ministerului Educatiei din care rezulta negru pe alb acest aspect - mi-e cam lene sa-l caut acum).

Si copilul care sustine examane de admitere (organizate in vacanta) dovedeste staruita in continuarea studiilor.

Consider ca pensia ar putea fi sistata numai in cazul in care a inceput noul an scolar si copilul nu mai face dovada continuarii studiilor.

Pensia de intretinere cuvenita majorului aflat in continuare de studii nu este expres reglementata. Ea este o creatie a jurisprudetei, inspirata fiind din reglementarea cu privire la pensia de urmas (de ce ar avea copilul cu ambii parinti in viata o situatie mai grea decat a copilului cu parintii decedati? - cam asta a fost argumentatia).

Si iata ce spun normele metodologice de aplicare a Legii pensiilor cu privire la dovada continuarii studiilor (pentru plata in continuare a pensiei de urmas).

"Dovada continuării acestor studii trebuie prezentată casei teritoriale de pensii în termen de 15 zile de la data începerii anului şcolar".

In mod similar ar trebui sa se procedeze si in cazul pensiei de intretinere. Sa fie sistata numai daca a inceput un nou an scolar, iar copilul nu mai urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii.
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Urichianu Urichianu baiatul meu implineste 25 ani pe 11.04. 2013. Anul acesta a terminat facultatea si ar dori sa continue studiile si la masterat. El primeste lunar o pensie de ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara DeadMau DeadMau In ce conditii se poate obtine sistarea pensiei de intretinere a unui major la varsta de 24 de ani, care isi termina studiile de master? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil major dana64 dana64 Tatal fiicei mele, studenta in ultimul an, a intentat actiune pentru sistarea pensiei de intretinere pe motiv ca aceasta(21 ani) va termina facultatea la 1 ... (vezi toată discuția)