alcor a scris:
OK. Cred ca nu m-am facut inteles .... Credeam ca eu ca si reclamant voi scapa de plata expertului in situatia in care acesta este propus de catre instanta.
În situaţia în care expertiza este ordonată din oficiu sau la cererea procurorului, instanţa va stabili partea care va avansa onorariul, însă poate dispune ca acesta să se avanseze de ambele părţi (art.171 ind.1 C.proc.civ.) .
Dacă ambele părţi refuză plata onorariului şi litigiul nu poate fi soluţionat fără administrarea expertizei, în jurisprudenţă s-a decis că instanţa poate respinge cererea de chemare în judecată , însă doctrina apreciază că „..ar fi preferabil să se recurgă la dispoziţiile înscrise în recent introdusul art.155 ind.1 C.proc.civ., deci instanţa ar putea să suspende judecata pentru neîndeplinirea obligaţiei stabilite în sarcina reclamantului de a avansa onorariul expertului” şi dacă expertiza este necesară pentru soluţionarea unei cereri incidentale, instanţa va dispune mai întâi disjungerea, apoi va aplica dispoziţiile art.155 ind.1 C.proc.civ., pentru a se evita inconvenientul rezultat din împrejurarea că suspendarea operează în bloc .