avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Decaderea din proba expertizei
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Decaderea din proba expertizei

Buna ziua
Intr-un proces de partaj s-a facut expertizarea apartamentului comun in 2007.
Modificandu-se conditiile pietei imobiliare, am obtinut dreptul efectuarii unei noi expertize #-o pentru acelasi apartament.
In 2011 costul efectuarii expertizei s-a marit de patru ori fata de 2007 si nu mai pot plati, cu atat mai mult cu cat procesul, inceput in 2006, este costisitor.
Am platit avansul, dar vreau sa fiu decazuta din dreptul probei noii expertize.
Pot sa obtin incuviintarea instantei??
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 11:55, 3 Iulie 2011
Decaderea din proba o poate cere doar partea adversa si nu d-voastra.(art.170 c.p.c-termen imperativ de 5 zile de achitare a onorariului). Nici macar instanta nu o poate cere- instanta poate cere doar suspendarea conf.art.155 cpc.pana la achitarea obligatiilor , putand sa propuna chiar amendarea pt. neachitarea in termen a obligatiilor si deci pt.amanarea nejustificata a judecatii.
Potrivit art.170 alin.1 C.proc.civ., partea care a propus efectuarea expertizei este obligată ca, în termen de 5 zile de la încuviinţare (de la numirea expertului), să depună suma fixată de instanţă ca onorariu provizoriu. Nedepunerea sumei în termenul prevăzut de lege atrage decăderea din probă, însă alin. ultim al art.170 C.proc.civ. prevede că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata. Sancţiunea decăderii poate fi înlăturată dacă cealaltă parte nu invocă excepţia decăderii, dacă expertul se prezintă ori dacă instanţa consideră că efectuarea expertizei este necesară.

Dacă se refuză plata onorariului şi litigiul nu poate fi soluţionat fără administrarea expertizei, în jurisprudenţă s-a decis că instanţa poate respinge cererea de chemare în judecată , însă doctrina apreciază că „..ar fi preferabil să se recurgă la dispoziţiile înscrise în recent introdusul art.155 ind.1 C.proc.civ., deci instanţa ar putea să suspende judecata pentru neîndeplinirea obligaţiei stabilite în sarcina reclamantului de a avansa onorariul expertului” .
Sau , in virtutea rolului activ al instantei, daca aceasta considera ca expertiza este absolut necesara, o va putea dispune din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara arania arania buna seara, pot sa platesc doar partial onorar expert,daca judecatoarea a precizat suma( sub sanct. decaderii din probe? ) Pt. inceput, ... (vezi toată discuția)
Proba cu expertiza - cum trebuie sa procedez? roshu roshu Am calitate de reclamant intr-un proces de pretentii pe Legea 10/2001, iar la primul termen din dosar nu am fost prezent (nu am primit citatia cu toate ca la ... (vezi toată discuția)
Art.170 cod procedura civila irina ionescu irina ionescu Buna ziua. sunt reclamanta intr-un proces civil in care s-a dispus o expertiza tehnica judiciara la sfarsitul lui iunie.Avocatul meu a achitat aceasta taxa ... (vezi toată discuția)