buna seara,
pot sa platesc doar partial onorar expert,daca judecatoarea a precizat suma( sub sanct. decaderii din probe? ) Pt. inceput, suma mi se pare mare;nu stiu cum isi va face expertul munca, si daca platesc intreaga suma la inceput nu cred ca o mai recuperez ,in cazul in care nu sunt multumita.
nu am avocat, acum e prea tirziu sa mai iau.
Dvs,sunteti obligata sa depuneti cuantumul onorariului stabili in totalitate,altfel veti fi decazuta din proba.
Este o disposizitie a instantei ,pe care trebuie sa o respectati .
In cazul in care nu veti depune onorariul in integralitate expertiza nu se va mai efectua.
In astfel de situatii nu sunteti in pozitia de va"tocmi" cu instanta cat sa platiti din ororariu,iar motivele invocate de dvs sunt puerile si nu isi au acoperirea in legislatie.
Daca nu sunteti multumita de expertiza puteti formula obiectiuni,puteti solicita efectuarea unei alte expertize.
Angajati-va un expert-parte care sa va sprijine in demersurile dvs si care sa va asigure apararile din punct de vedere tehnic
Potrivit art.170 alin.1 C.proc.civ., partea care a propus efectuarea expertizei este obligată ca, în termen de 5 zile de la încuviinţare (de la numirea expertului), să depună suma fixată de instanţă ca onorariu provizoriu. Dacă expertiza a fost încuviinţată în condiţiile art.138 alin.1 pct.2 şi 4 C.proc.civ., termenul pentru depunerea sumei poate fi prelungit până la 15 zile.
Nedepunerea sumei în termenul prevăzut de lege atrage decăderea din probă ,însă alin. ultim al art.170 C.proc.civ. prevede că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata.
Sancţiunea decăderii poate fi înlăturată dacă cealaltă parte nu invocă excepţia decăderii, dacă expertul se prezintă ori dacă instanţa consideră că efectuarea expertizei este necesară.