avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art.170 cod procedura civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art.170 cod procedura civila

Buna ziua.

sunt reclamanta intr-un proces civil in care s-a dispus o expertiza tehnica judiciara la sfarsitul lui iunie.Avocatul meu a achitat aceasta taxa dupa 3 saptamani...acum am primit o scrisoare din partea expertului, in care imi comunica faptul ca la data cand a vazut dosarul nu a gasit chitanta de plata si mentioneaza art.170 cod procedura civila,conform caruia trebuia sa platesc in termen de 5 zile de la dispunere,sub sanctiunea decaderii din proba!

1.Ce se va intampla?voi pierde dreptul la expertiza pentru ca a platit-o prea tarziu avocatul?
2.Mai continui procesul cu acest avocat?(va rog un sfat).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 31 August 2008
In speta prezentata, avocatul care v-a reprezentat in cauza si pe care l-ati si platit, este in culpa pentru ca nu si-a indeplinit una din obligatiile prevazuta in contractul de asistenta juridica, in sensul ca nu a achitat acea suma de bani la termen, ce reprezenta onorariu expert tehnic judiciar! Evident ca, in conditiile respective, neexistand la dosarul cauzei chitanta care sa ateste ca s-a achitat onorariul, vi s-a comunicat pentru a lua cunostinta de acest lucru facandu-se referire la posibilitatea sanctiunii decaderii din proba daca nu depuneti suma in termen de 5 zile.
Dvs. veti decide daca mai este cazul sa continuati cu acel avocat, sa-i zic, neglijent, dar ar fi bine sa informati baroul avocatilor din zona domiciliului unde locuiti despre aceasta intamplare nefericita.
De ce va grabiti in a da vina pe avocat? Chitanta se depune la registratura si parcurge un anumit drum pana sa ajunga la dosar. Poate ca avocatul dvs. a depus chitanta dupa ce expertul a studiat dosarul, sau poate arhivarul nu a depus chitanta si aceasta zace undeva prin vreo mapa de corespondenta.
Ce nu inteleg e calitatea in care expertul a comunicat partii in scris ca chitanta nu se afla la dosar. Adresa de numire se inainteaza dupa ce se face plata. Si-apoi, de cand expertul se erijeaza in judecator si aplica sanctiunea decaderii?
In locul partii eu as cere explicatii avocatului si in raport de ce-mi spune avocatul, as lua o decizie.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2008
ContSters53919, utilizator
Suma statornicita de instanta pentru plata expertului este in sarcina partii (nu a avocatului). In anumite circumstante, avocatul se poate angaja sa faca el plata (daca a primit in acest sens banii de la client), dar nu e obligatia lui.

Pe de alta parte, depunerea sumei se poate face si dupa implinirea termenului, daca prin acesta nu se amana judecata.
Ori, cred mai degraba ca avem un expert care nu a prea avut chef sa faca expertiza pe vara. Pentru ca din iulie (cand s-a facut plata) si pana in septembrie putea sa o faca daca avea chef.
Putea, de pilda, ca in loc sa trimita adrese cu citari din cod, sa fixeze data pentru expertiza si sa ceara partii sa aduca si copia chitantei...
1. Vorbiti cu avocatul dumneavoastra si asteptati termenul de judecata. Expertul nu poate sa faca altceva decat ceea ce dispune instanta de judecata, daca nu vrea sa faca expertiza poate fi schimbat (sunt aproape sigur ca Nicoleta are dreptate pentru ca pe perioada de vara sunt frecvente astfel de probleme cu expertii, care ba invoca temperaturile ridicate, probleme de sanatate, sau chiar si lipsa mijloacelor de transport pentru a amana efectuarea expertizelor).
2. Astfel cum a aratat d-na eva_carbunaru expertul nu este judecator, nici macar nu poate sa ceara ceva in proces pentru ca nu este parte, are dreptul doar la bani si explicatii. De vreme ce plata s-a facut in luna iunie instanta ar putea chiar sa-l amendeze.
3.Daca la termenul de judecata se pronunta decaderea reveniti cu amanunte. Nu exclud din start o culpa a avocatului, insa trebuie sa fiti sigura cine este de vina inainte de a va acuza aparatorul. Altfel s-ar putea sa fie doar o sperietura provocata de un expert lenes.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!

ieri am vazut la avocat copia dupa chitanta si intr-adevar data chitantei este la aproape o luna de la data dispunerii expertizei de catre instanta.

avocatul mi-a cerut banii pentru expertiza chiar la termenul dispunerii expertizei, la tribunal.
ar fi putut sa ma trimita pe mine la cec sa platesc,daca nu voia sa faca acest lucru.

1.nu stiu daca trebuie sau nu sa ma "supar" pe el, sau chiar sa renunt la el?
2.e totusi posibil ca judecatorul sa dispuna decaderea din acest drept?
3.ar putea partea adversa sa ceara asa ceva,daca expertul nu vine pana la termenul urmator sa faca o expertiza?

evident,nici expertul nu si-a dat nici un interes ,din moment ce a planificat expertiza abia saptamana viitoare ,cu o saptamana inainte de termen.

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Proba cu expertiza - cum trebuie sa procedez? roshu roshu Am calitate de reclamant intr-un proces de pretentii pe Legea 10/2001, iar la primul termen din dosar nu am fost prezent (nu am primit citatia cu toate ca la ... (vezi toată discuția)
Decaderea din proba expertizei Lylyca Lylyca Buna ziua Intr-un proces de partaj s-a facut expertizarea apartamentului comun in 2007. Modificandu-se conditiile pietei imobiliare, am obtinut dreptul ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara arania arania buna seara, pot sa platesc doar partial onorar expert,daca judecatoarea a precizat suma( sub sanct. decaderii din probe? ) Pt. inceput, ... (vezi toată discuția)