sunt reclamanta intr-un proces civil in care s-a dispus o expertiza tehnica judiciara la sfarsitul lui iunie.Avocatul meu a achitat aceasta taxa dupa 3 saptamani...acum am primit o scrisoare din partea expertului, in care imi comunica faptul ca la data cand a vazut dosarul nu a gasit chitanta de plata si mentioneaza art.170 cod procedura civila,conform caruia trebuia sa platesc in termen de 5 zile de la dispunere,sub sanctiunea decaderii din proba!
1.Ce se va intampla?voi pierde dreptul la expertiza pentru ca a platit-o prea tarziu avocatul?
2.Mai continui procesul cu acest avocat?(va rog un sfat).
Multumesc
Potrivit art.170 alin.1 C.proc.civ., partea care a propus efectuarea expertizei este obligată ca, în termen de 5 zile de la încuviinţare (de la numirea expertului), să depună suma fixată de instanţă ca onorariu provizoriu. Dacă expertiza a fost încuviinţată în condiţiile art.138 alin.1 pct.2 şi 4 C.proc.civ., termenul pentru depunerea sumei poate fi prelungit până la 15 zile. In doctrina se orata ca nedepunerea sumei în termenul prevăzut de lege atrage decăderea din probă , însă alin. ultim al art.170 C.proc.civ. prevede că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata. Sancţiunea decăderii poate fi înlăturată dacă cealaltă parte nu invocă excepţia decăderii, dacă expertul se prezintă ori dacă instanţa consideră că efectuarea expertizei este necesară.