Am calitate de reclamant intr-un proces de pretentii pe Legea 10/2001, iar la primul termen din dosar nu am fost prezent (nu am primit citatia cu toate ca la dosarul cauzei este primita confirmarea de afisare la domiciliu) si nici avocat nu am avut angajat.
In aceste conditii, in lipsa mea ca reclamant, instanta a luat in discutie cererea de probe ce am facut prin actiunea introductiva si a incuviintat proba cu expertiza. Am aflat desprea acest lucru dupa 12 zile de la incuviintare, din comunicarea incheierii de sedinta ce am primit prin posta. Aici este prevazut sa achit taxa de expertiza in termenul legal de 5 zile de la incuviintare, dar acest termen a expirat.
Mai are rost sa achit taxa de expertiza in aceste conditii si ce demers trebuie sa fac (se achita taxa, se face o comunicare scrisa catre expert, etc?). Sau intra in functiune decaderea din proba? (peste 2 zile expira 15 zile de la data incuviintarii). Mentionez ca expertiza este obligatorie in acest dosar.
Va multumesc.
Potrivit art.170 alin.1 C.proc.civ., partea care a propus efectuarea expertizei este obligată ca, în termen de 5 zile de la încuviinţare (de la numirea expertului), să depună suma fixată de instanţă ca onorariu provizoriu. Dacă expertiza a fost încuviinţată în condiţiile art.138 alin.1 pct.2 şi 4 C.proc.civ., termenul pentru depunerea sumei poate fi prelungit până la 15 zile. Nedepunerea sumei în termenul prevăzut de lege atrage decăderea din probă, însă alin. ultim al art.170 C.proc.civ. prevede că depunerea sumei se va putea face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata. Sancţiunea decăderii poate fi înlăturată dacă cealaltă parte nu invocă excepţia decăderii, dacă expertul se prezintă ori dacă instanţa consideră că efectuarea expertizei este necesară.
Va multumesc.
Va rog sa primiti o recomandare din partea mea pentru promptitudine, competenta si in general pentru contributia ce o aveti pentru Forum, caruia ii dati un plus viata si de agerime.