avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Angajat si pfa - ce taxe platesc ca pfa?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Angajat si pfa - ce taxe platesc ca pfa?

sint angajata la o institutie,unde platesc tot ce tine de plata la stat:cas,pensii,ect.am deschis un P.F.A .intrebarea este in afara de impozit ce mai trebuie platit?la casa de pensii?sa sanatate?deja dau intr-un loc.platesc la tva la P.F.A de 16 la suta,de la 1 ianuarie 2010.asa am convenit cu unitatea unde folosesc .p.f.a
Cel mai recent răspuns: jenit , utilizator 19:21, 12 Iulie 2010
Legea va obliga sa platiti contributii avand ca baza de calcul veniturile realizate. Faptul ca dvs realizati venituri din 2 surse ( salariu + PFA) nu va poate scuti de plata aferenta unuia dintre ele, pe motiv ca "oricum platesc intr-un loc".!
Procentul stabilit de lege se aplica asadar la suma dintre cele 2 venituri pe care le realizati. Exemplu: daca venitul 1= 1000 lei si venitul 2=500lei, atunci CASS sa zicem, va fi 5,5%*1000+5,5%*500, care este totuna cu 5,5% aplicat la intreaga suma de 1500. Rezultatul va fi intotdeuna acelasi (8,25) gratie, unei proprietati matematice numita "distributivitatea inmultirii fata de adunare" despre care cu totii am invatat in clasele primare.
Din pacate insa foarte multi percep aceasta ca pe o impozitare "de doua ori"
Despre contributia la CAS ( pensii, somaj...etc) acestea se datoreaza doar veniturilor din PFA deoarece pentru cele din salarii deja vi se retin pe statul de plata.
Procentul acestora il puteti sti exact, mergand la Casa de pensii cu toate detaliile despre specificul activitatii de PFA , si nu in ultimul rand noilor modificari operate in masurile legislative.
Rezumat pentru o situatie consideratta standard:
PFA va plati : 16% din venitul net (real) +5,5% din venitul net(real)+ procentul stabilit de casa de pensii.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
mayer, utilizator
decat un raspuns simandicos mai bine un ajutor pretios
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
jenit, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa fãrã activitate economicã eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Am cîteva întrebări în legătură cu pfa. Cît ar costa (rotunjit) taxele pentru înregistrarea unui pfa? Dacă fac un pfa cu impozit pe ... (vezi toată discuția)
Impozite pfa - profesii liberale deliutzza deliutzza Buna ziua, Sunt PFA traducator si NU realizez lunar venituri egale cu salariul minim pe economie, realizez venituri mai mici sau, in unele luni, egale cu ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa acatanas acatanas Buna ziua, Din anul 2012 am PFA sistem real, il paralel angajata . Ca impozite am platit 16% impozit pe venit si 5,5% CASS. Incepand cu luna octombrie voi ... (vezi toată discuția)