avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... E corect adaugarea de alte comisioane cu ocazia ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

E corect adaugarea de alte comisioane cu ocazia aplicarii O.G 50/2010

Cu ocazia aplicarii OG.50/2010 m-am dus sa ma interesez de schimbarile aduse (contract ipotecar cu dobanda variabila ), mi s-a inmanat 2 modele de act aditional (conditii speciale de creditare respectiv conditii generale de creditare)
Cu nedumerire constat ca au bagat noi restrictii (suma minima ce poate rambursa anticipat 500 euro) care nu era cuprins in contract, comision de administrare care va fi platit lunar odata cu rambursarea ratelor de credit dand o formula de calcul..cum se calculeaza...deasemenea nu era in contract...
E corect asa? Nu atata ar tb sa faca sa-mi comunice de acum incolo cum se calculeaza dobanda (pana acum era un mister) si ca s-a sters comisionul de rambursare anticipata de 2.5% ce plateam pana acum.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
zemike, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mara Ionescu , Consilier juridic 01:46, 20 Iulie 2010
Va puteti adresa Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor din judetul dumneavoastra. Ei sunt cei care verifica respectarea OUG nr. 50/2010. Ati semnat actul aditional? Mai bine nu o faceti pana nu primiti raspunsul celor de la protectia consumatorilor.
Cireasa de pe tort! Azi ma trezesc cu un telefon din partea bancii, ca a venit raspuns la cererea mea (tb sa depun cerere sa aplice OG 50/2010...) ca asigurarea de locuinta "gratuita" care am avut pana acum (era o promotie pe vremea aia, am primit asig de viata si de locuinta "gratis") nu mai este "valabila"....si tb incheiata alta, bineinteles de o soc. de asig. agreata de ei...si bineinteled asta tb neaparat inregistrat la registratura electronica...distractie de min 100 ron!
Ce ziceti de asta?!
Verificati contractul! Daca rezulta ca asigurarea este suportata de banca, nu au dreptul sa se razgandeasca acum. De asemenea, daca prevederile contractuale nu sunt foarte clare in acest sens, lasand loc de interpretare, prin raportare la un articol din Codul Consumului (Legea nr. 296/2004), acele prevederi se vor interpreta in favoarea dumneavoastra (Art. 77. - In caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului), principiu preluat din Codul Civil. Va rog sa va adresati CJPC!
In conformitate cu art. 91/ OUG 50 din 2010 Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare (modif. cu pct. 4 art.1 din legea 34/2006), se aplica numai contractelor incheiate cu persoanele juridice, cu EXCEPTIA ART. 11,18,13 ALIN.2, 18,19, CARE SE APLICA SI COTRACTELOR INCHEIATE CU CONSUMATORII PERSOANE FIZICE.
La art. 18 din Legea 190/1999 se prevede: Contractele de asigurare prevazute la art. 16 si 17 se vor incheia cu o societate de asigurari, IAR IMPRUMUTATORUL NU VA AVEA DREPTUL SA IMPUNA IMPRUMUTATULUI UN ANUMIT ASIGURATOR
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
tasmed, utilizator
Cf. art.95 alin (4) din OUG 50/2010 " Se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din prezenta ordonanta de urgenta. Introducerea in actele aditionale a oricaror alte prevederi decat cele impuse de prezenta ordonanta de urgenta sunt considerate nule de drept."
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
tasmed, utilizator

Alte discuții în legătură

Comisioane credite ipotecare tasmed tasmed Am un credit ipotecar in CHF cu dobanda fixa. In plata lunara a datoriei este inclus un comision de risc de 0.15% din soldul creditului. Dupa cum am citit in ... (vezi toată discuția)
Clauze contradictorii in contractele de credit ipotecare/imobiliare mpopescu70 mpopescu70 Buna ziua, am semnat in 2007 o conventie de credit ipotecar in Euro la o banca din Romania prevazuta cu Conditii speciale si Conditii generale. Mentinonez ... (vezi toată discuția)
Modificare tip dobanda (variabila/fixa) prin efectul legii owlman owlman Buna ziua, Am un contract de credit pentru nevoi personale, fara ipoteca, incheiat in 2007. Intrucat la momentul acela inca nu aparuse OUG 174/2008, care sa ... (vezi toată discuția)