avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare restante intretinere

Ce tip de actiune poate fi promovata de asociatia de proprietari in vederea recuperarii restantelor la intretinere ale unui proprietar de apartament care nu este inregistrat cu nici o sursa de venit (declarata)?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:28, 9 Iulie 2010
Este vorba de actiune in pretentii, in plus se poate solicita si punerea sechestrului asigurator pentru sumele restante.
somatia de plata si apoi puneti in executare sentinta prin vinzarea imobilului al carui proprietar este.
Fata de raspunsul anterior completez faptul ca Asociatia are dreptul sa inscrie in Cartea Funciara privilegiul asupra imobilului pentru sumele restante.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Carmen Chitu, Avocat
adriana ghiga a scris:

Ce tip de actiune poate fi promovata de asociatia de proprietari in vederea recuperarii restantelor la intretinere ale unui proprietar de apartament care nu este inregistrat cu nici o sursa de venit (declarata)?

Asociatia de proprietari nu are de unde sa stie, nu intra in sarcina ei, nu este prevazut in nici o lege sa verifice, sa solicite, sa cunoasca ce venituri are un proprietar de apartament.
Toti proprietarii sunt tratati egal de legea 230/2007 in care nu se face distinctie daca au sau nu venituri, daca sunt albi sau negri, daca sunt femei sau barbati...

Asadar, conform legii si/sau sistemului propriu de penalizari, restantierului i se calculeaza penalizari. Dupa 90 de zile de neplata se actioneaza in instanta. Inainte de a actiona in instanta asociatia poate sa-l notifice pe restantier, ca poate va achita fara a mai ajunge in proces.
Instanta poate da o hotarare prin care-l obliga pe restantier sa plateasca sumele restante, penalizarile, cheltuieli de judecata (toate sau in parte). Atunci cand actiunea ramane sau devine definitiva, se investeste cu titlu executor.
Daca nu se achita datoriile se scoate apartamentul la vinzare si asociatia va recupera banii cand apartamentul se vinde prin licitatie.
Multumesc pentru raspuns.
Etapele privind calculul penalitatilor si notificarea le-am epuizat.
Fata de raspunsul dvs. am ramas cu o nelamurire: vanzarea apartamentului pentru recuperarea creantei Asociatiei de proprietari se solicita in cadrul aceleiasi actiuni? vanzarea opereaza automat in situatia in care nu se plateste in termenul impus prin hotarare? Cine pune apartamentul in vanzare si cum se stabileste pretul?
Multumesc!

**identificarea unei surse de venit ne era necesara pentru a stabili daca vom solicita sechestru sau poprire.

Alte discuții în legătură

Restante, proces, adunare generala otto2007 otto2007 Buna ziua, Va avea loc sedinta in bloc. pe ordinea de zi: unde sunt banii? Un proprietar a castigat procesul cu asociatia de proprietari. Asociatia sustinea ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)
Privilegiu-executare mroby mroby Buna ziua, Sunt Administratorul unei Asociatii de Proprietari de la inceputul infiintarii acesteia. Problema este ca avem in Asociatie mai multi ... (vezi toată discuția)