avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, proces, adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, proces, adunare generala

Buna ziua,
Va avea loc sedinta in bloc.
pe ordinea de zi: unde sunt banii?
Un proprietar a castigat procesul cu asociatia de proprietari. Asociatia sustinea ca proprietarul are 12000 lei restanta plus penalizari, expertiza a gasit ca proprietarul nu are restante, asociatia nu poate dovedi cu documente debitul. Dupa ramanerea definitiva a hotararii pe listele afisate la avizierul blocului proprietarul ( desi 2 ani de zile figura cu restanta de 12000 lei la care se tot adaugau penalizari) nu mai avea nici o restanta.
Acum proprietarii si membrii Asociatiei vor sa stie ce s-a intamplat cu banii care figurau ca restanta? Paratul nu i-a platit ca nu era dator si are o hotarare a instantei in acest sens iar de pe listele de plata au disparut subit.
Cam ce ar trebui sa faca presedintele si toti cei care au semnat si intocmit listele de plata timp de 2 ani de zile?
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 17:15, 31 Martie 2012
Probabil ca restantele respective erau de peste 3 ani si ca urmare au fost prescrise. De vina in acest caz este conducerea asociatiei (in special presedintele) care nu l-a actionat in instanta pe restantier la timp si astfel a pagubit asociatia cu suma respectiva. Banii respectivi sunt lipsa probabil din fondurile asociatiei, din care au fost achitate catre furnizori facturile de utilitati.
In situatia in care asociatia de proprietari "nu poate dovedi debitul",pe cale de consecinta acesta nu exista
Surprinde perioada de 2 ani de zile in care sustineti ca a fost acumulat debitul si totodata inexistenta documentelor care sa ateste existenta acestuia,situatie care implica responsabilitatea cenzorului /comisiei de cenzori care detin obligatia legala ,ca lunar sa vizeze pentru legalitate documentele justificative ale asociatiei de proprietari
Pentru clarificarea situatiei,revine obligatia in principal a cenzorului/comisiei de cenzori ,sa verifice cu responsabilitate platile eventual sumele neachitate de respectivul proprietar
Conditionat de concluziile verificarii financiar contabile, se impune realizarea corectiilor /stornarilor in evidenta financiar contabila a asociatiei de proprietari,desi se ridica problema asupra activului/pasivului anului financiar contabil deja incheiat
au plecat de la un sold inexistent de 3000 lei la inceputul unui an care a aparut la schimbarea presedintelui si administratorului. nu e vorba de nici o prescriere. la acest sold au tot pus penalizari timp de 2 ani pana au ajuns la suma respectiva( evident calculand gresit si penalizarile ) in timp ce omul isi platea luna de luna intretinerea . Problema este ca dupa parerea mea nu poti corecta pur si simplu in contabilitate 12000 lei. Cert este ca oamenii la sedinta vor sa stie ce e cu banii, undeva ei se concretizeaza ca o lipsa in gestiune de vreme ce la incheierea anului financiar apari cu niste creante de recuperat in valoare de 12000lei dar pe care anul viitor nu le recuperezi ci pur si simplu le stergi. Seamana cu statul care iarta companiile mari de debitele la buget numai ca in cazul statului sumele sunt recuperate de la populatie. Din acest motiv oamenii isi pun intrebarea daca aceste sume nu vor fi puse in carca lor la plata intr-un final.
Problema este numai a debitului initial de 3000 lei.
Penalizarile care s-au adaugat ulterior (suma este enorma si probabil incorect calculata) nu conteaza deoarece sunt artificiale, in ACTIV ele s-au scazut din lista de intretinere, iar in PASIV se scad de la fondul de penalizari (restante).

Interesant este insa soldul initial si pe baza a ce a fost el consemnat pe liste.
Acest lucru trebuie sa-l clarificati. Era sau nu un debit restant la acel apartament? Instanta a hotarat ca nu pentru ca nu i s-au adus dovezi, dar o justificare trebuie sa existe pentru aceasta suma, a fost sau nu adevarata?

Daca nu este justificata si scazuta din ACTIV de la apartamentul respectiv, probabil este un minus artificial si ar trebui sa fie ceva bani in plus pe la fondul de rulment sau fondul de reparatii....sau poate o factura sau un partial de factura achitata, dar totusi tinuta ca neachitata....

Oricum, cineva care stie sa faca situatia soldurilor, ar trebui sa se ocupe de aceasta problema.

Nu seamana cu ce face statul pentru anumite companii deoarece in cazul lor datoriile sunt chiar reale. Le ierta de penalizarile la aceste datorii, pe cand in cazul nostru penalizarile sunt, asa cum am mai spus, artificial calculate si cerute la un debit restant care dupa spusele dv. nu exista.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
elga50, moderator
Conducerea asociatiei de proprietari a trebuit sa se conformeze hotararii data de judecator si sa scoata din sarcina proprietarului cu care s-a judecat acea suma, indiferent din ce era formata.
Justificarea efectuarii acestei operatii contabile este hotararea judecatoreasca.
Practic, daca se tine corect evidenta contabila, penalizarile calculate nu se includ in fondul de penalizari. Fondul de penalizari este format doar din sumele incasate si nu de cele calculate si neincasate. Asa ca acei 9000 lei calculati drept penalizari nu figureaza in situatia soldurilor, asa ca este simplu de scos de pe lista de plata.
Problema celor 3000 lei se analizeaza de comitetul executiv care impreuna cu cenzorul vor decide cum se vor inregistra, de unde se vor recupera sau cum se vor repartiza... Daca asociatia are ceva fonduri speciale, venituri din alte activitati, acesti bani se pot compensa din acestea.
Acum daca s-a convocat adunarea generala, conducerea asociatie poate veni cu explicatii si propuneri concrete. Se discuta, se fac propuneri, se analizeaza si se hotaraste.
Anul trecut asociatia noastra a pierdut in judecatorie cu un restantier intr-un proces in care solicitase 13000 lei. Am formulat recurs si-acum ne judecam. Suntem la al 3-lea termen in recurs. Daca asociatia pierde si-n recurs, nici un proprietar nu va fi pus la plata pentru aceasta suma. Avem posibilitatea stergerii acestor sume din evidenta fara sa afectam direct pe cineva. Sigur ca daca am recupera acesti bani avem ce face cu ei in folosul asociatiei.

Alte discuții în legătură

Cum se plateste o datorie prescrisa? husseincudop husseincudop Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din ... (vezi toată discuția)
Penalitati otto2007 otto2007 1. Pentru a calcula si aplica penalizari la sume restante este necesara hotararea adunarii generale a proprietarilor? 2. Cine este raspunzator pentru sumele ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de proprietari redialboss redialboss Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Asociatia de proprietarii m-a chemat in instanta pentru ... (vezi toată discuția)