avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Probleme de asociere in SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Probleme de asociere in SRL

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Am deschis in 2002 un SRL in asociatie cu un prieten (!), o firma pe care am tot incercat sa o facejm sa functioneze vreo 2 ani. Intre timp am ramas insarcinata, dupa care m-am angajat, si nu m-am mai implicat deloc in activitatea societatii, despre care stiam de la asociatul meu ca nu are activitate, si din lipsa de activitate va fi inchisa. Azi m-am trezit cu Fiscul la usa si am afla cu stupoare ca societatea are 200000 lei datorie la Finante, din impozit pe profit si TVA, plus alte amenzi si ca sunt buna de plata, fiind administratorul acestei societati. Asociatul meu nu este de gasit, nu l-am mai putut contacta de la inceputul anului 2009. La un moment dat am fost nevoita sa-mi deschid un PFA propriu, pentru ca nu l-am putut gasi pe asociat ca sa ma folosesc si eu de firma. Nu am avut niciodata stampila SRL-ului, nu am emis si nu am semnat nici un act sau factura, nu am cunostinte de activitatea firmei, nu am vazut si nu am semnat niciodata vreo balanta sau vreo situatie financiara a firmei si am convingerea ca nici asa-zisii parteneri de afaceri nu m-au vazut niciodata asa cum nici eu nu i-am vazut pe ei. Va rog sa ma ajutati cu o parere sau un sfat de specialitate. Ce mi se poate intampla si ce pot face ca sa ies din aceasta situatie? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 16:50, 8 Iulie 2010
În calitate de administrator, chiar numai scriptic, trebuie să atacaţi actul fiscal şi să spuneţi ce aţi precizat aici. Mia trebuie sâ-i faceţi asociatului şi o plângere penală.
Vă recomand să discutaţi cu un avocat pentrucă nu e de joacă.
Multumesc, din suflet pentru raspunsul dvs. propt. Sunt chemata maine la Finante sa dau declaratie. Mi-au recomandat sa il aduc si pe asociat insa nu este de gasit. Cei de la Finante mi-au mai spus ca deja dosarul a ajuns la Politie. Nu vreau sa par insistenta, insa as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Daca apare asociatul si declara ca nu am fost implicata cu nimic in activitatea firmei, se schimba situatia?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
florio99, utilizator
florio99 a scris:

Daca apare asociatul si declara ca nu am fost implicata cu nimic in activitatea firmei, se schimba situatia?

Probabil sunt sanse sa scapati de o eventuala raspundere penala.

Insa, nu cred ca veti putea fi absolvita de raspunderea patrimoniala pentru datoriile acumulate de societate (in cazul in care va intra in insolventa).
Potrivit art. 72 din Legea nr. 31/1990, coroborat cu art. 10 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, administratorilor le revine sarcina organizarii si conducerii contabilitatii in conformitate cu legea.
Aceasta obligatie va revenea si dvs. care, desi nu ati savarsit acte efective de administrare, raspundeti pentru pasivitatea dvs., adica pentru omisiunea de a organiza si conduce contabilitatea in conformitate cu legea, raspunderea dvs. fiind solidara cu a celuilalt administrator care a savarsit faptele incriminate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire asociat + administrator din srl ioanagts ioanagts Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri in ceea ce priveste urmatoarea problema: suntem 3 asociati (cu parti sociale egale) intr-un srl, in care eu am si calitatea ... (vezi toată discuția)
Asociat cu 51% si raspunderea acestuia .. ov07012008 ov07012008 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de asociat cu 51% scriptic, pot functiona doar ca angajat cu salariu,fara a fi implicat altfel.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila sau penala asociat unic dandea27 dandea27 Buna ziua, Doresc sa infiintez un SRL in care sa fiu asociat unic. Unul dintre angajati va fi administator. In cazul in care in timpul administrarii ... (vezi toată discuția)