avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... raspundere civila sau penala asociat unic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

raspundere civila sau penala asociat unic

Buna ziua,
Doresc sa infiintez un SRL in care sa fiu asociat unic. Unul dintre angajati va fi administator. In cazul in care in timpul administrarii societatii, ia decizii care nu sunt in conformitate cu legea, acestea pot atrage raspunderea civila sau penala a mea ca unic asociat.
Va multumesc anticipat.
Nu, administratorul este raspunzator pentru deciziile pe care le ia. Dumneavoastra veti raspunde pentru obligatiile care sunt statuate in legea nr. 31 / 1990. Aveti aici un articol care va poate ajuta www.avocatnet.ro/content/art...
Voi studia atent legea. Sper ca m-am exprimat corect. Urmeaza sa fiu nevoit printr-o conjunctura sa devin asociat unic la un SRL si voi numi administrator care a adminitrat si pana acum societatea. Eu nu voi putea controla deciziile si activitatea firmei si vreau sa ma asigur ca nu pot fi tras la raspundere ptr eventuale datorii ale firmei sau mai rau ptr incalcari ale legii de natura penala sau civila.
Apreciez daca confirmati raspunsul.
In primul rand, daca doriti acum sa infiintati un SRL cum sa fie un administrator care a mai administrat si pana acum societatea?
In al doilea rand, si d-voastra aveti obligatii si inca mari pentru ca chiar daca administratorul raspunde pentru activitatea lui, si d-voastra luati la cunostinta de aceasta activitate si sunteti sau nu de acord cu ea, prin semnarea deciziei asciatului unic de aprobare a bilantului societatii. Ca atare, daca identificati derapaje in activitatea soocietatii, in mana d-voastra sta posibilitatea de revocare si numire a unui nou administrator, care nu face nazbatii in administrare !
Daca firma va intra in insolventa veti putea raspunde numai daca se va dovedi ca ati fost de rea-credinta.

Daca administratorul va savarsi infractiuni si nu veti fi implicat nu veti raspunde penal insa daca inchideti ochii riscati sa incalcati legea penala.
In socetatile comerciale cu raspundere limitata asociatii raspund numai cu partea lor de capital social subscris si varsat ( pentru asta se numesc "cu raspundere limitata")

Alte discuții în legătură

Actionar unic ??? gabi23_69 gabi23_69 buna ziua. doresc sa infiintez un srl care va fi administrat de mine, stiu ca daca sunt actionar unic nu pot fi si angajat al firmei. care este procentul minim ... (vezi toată discuția)
Srl - raspundere limitata, contract de munca administrator liveomars liveomars Daca imi deschid SRL cu raspundere limitata,cu 3% impozit,pot sa imi fac contract de munca,eu fiind administrator? (vezi toată discuția)
Infiintare srl Aurel Bacioiu Aurel Bacioiu Sunt asociat unic si Administrator al unui srl in procedura de insolventa. Pot infiinta un alt srl ca si asociat unic ? Daca NU, care sunt conditiile de ... (vezi toată discuția)