avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor catre tata - relatie extraconjugala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor catre tata - relatie extraconjugala

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti ce se intampla in cazul unui proces de incredintare a minorului catre tata. Copilul este rezultatul unei relatii extraconjugale a tatalui. Sotia acestuia doreste sa infieze copilul (abandonat din maternitate de mama naturala, preluat de tatal natural).
Problema este ca mama naturala e de negasit... exista vreo solutie?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 23:22, 8 Iulie 2010
Legea privind regimul juridic al adoptiei, legea nr. 273/2004 republicata 2009
Legea adoptiei

Art.12 . alin . 3) Daca unul dintre parintii firesti este decedat, necunoscut, declarat, in conditiile legii, mort sau disparut, pus sub interdictie, precum si daca se afla, din orice imprejurare, in imposibilitate de a-si manifesta vointa, consimtamantul celuilalt parinte este indestulator.
Art. 13
In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.

Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului. Nu stiu cui sa ma mai adresez... In instanta nu a venit. Eu sunt tatal natural, sunt in certificatul de nastere, as putea creste linistit copilul, dar am nevoie de certitudinea faptului ca ea nu va veni peste ceva vreme... habar nu am ce sa fac. Dupa calvarul in care a aflat sotia - asta imi mai lipsea acum.
Cred ca am apelat la un avocat - sa-i spunem nespecializat. Mi-a spus ca in prima faca e un proces de incredintare a minorului catre tata, apoi un proces de adoptie prin care familia mea (eu si sotia) infiem baietelul.
cam asa ar fi bine sa procedati. intai faceti cerere de incredintare, aveti cam toate sansele sa va fie incredintat, avand in vedere ca mama l-a abandonat, copilul e deja la dvs... daca mama copilului apare, sa zicem mai tarziu, nu prea mai are sanse sa i se reincredinteze acesteia.
peste ceva timp, puteti sa incepeti procedurile pt ca sotia dvs sa adopte copilul dvs si poate instanta va decide sa nu mai fie necesar acordul mamei naturale, cat n-o intereseaza de copil, iar sotia dvs ii e mama de ceva vreme, copilului.
in felul asta ii dati si sotiei ceva timp sa se obisnuiasca, sa se gandeasca in legatura cu adoptia. nu e tocmai usor, daca va puneti in locul doamnei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi mama minora adrianperca adrianperca Buna ziua, Situatia noastra este urmatoarea: Sotul are un copil inafara casatoriei cu o fata, minora, la momentul nasterii copilului varsta acesteia era de ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal nou nascut adoptat DaniDana DaniDana Un nou nascut declarat de tatal sau natural ( dintr-o relatie extraconjugala ) este acceptat in familia tatalui ( de sotia acestuia ), cum se poate acorda si ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor cu acordul mamei ergon ergon Buna ziua. Va solicit sfaturile in urmatoarea problema. Am avut o relatie in afara casatoriei din care a rezultat un baietel, nascut de curand. Sotia mea ... (vezi toată discuția)