avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu post natal nou nascut adoptat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu post natal nou nascut adoptat

Un nou nascut declarat de tatal sau natural ( dintr-o relatie extraconjugala ) este acceptat in familia tatalui ( de sotia acestuia ), cum se poate acorda si cine are dreptul de concediu post natal pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:18, 29 Septembrie 2013
Dreptul este al unuia dintre cei doi parinti naturali !
1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pe si postntal) poate beneficia numai mama naturala.

2. De concediu crestere copil (CCC) pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani poate beneficia oricare din parintii inregistrati pe certificatul de nastere a copilului.

3. Daca acel copil a fost infiat de familia tatalui atunci poate beneficia de CCC si mama adoptatoare.
Daca tatal natural l-a recunoscut, (reamintesc ca copilul provine dintr-o relatie extraconjugala), si deci tatal figureaza pe certificatul de nastere al copilului atunci ce inseamna adoptia copilului de catre intreaga familie a tatalui? adica trebuie ca, pe langa certificatul de nastere sa se mai intocmeasca si un act de adoptie in care sa fie trecuti tatal natural cat si sotia acestuia ? Atunci se poate aplica si punctul 3 de la raspunsul dvs?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin.(1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore.

(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 2, respectiv la art. 7 se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare celei in care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
...

2. Pentru amanunte va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru copil adoptat grim grim Daca este adoptat un copil care este mai mic de 3 ani , parintele adoptiv are aceleasi drepturi ca si un parinte natural : concediu de crestere a copilului, ... (vezi toată discuția)
Cic GeBa GeBa Bunicii pot intra in concediu de crestere si ingrijire copil? Multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Lacramioara30788 Lacramioara30788 Buna ziua! Sunt insarcinata in luna a 7a. Sunt masteranda la o facultate de stat, la zi in primul an. M-am inscris la master la 2 ani dupa ce am terminat ... (vezi toată discuția)