avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru copil adoptat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru copil adoptat

Daca este adoptat un copil care este mai mic de 3 ani , parintele adoptiv are aceleasi drepturi ca si un parinte natural : concediu de crestere a copilului, indemnizatie ..... ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 2 Februarie 2009
Sigur ca da,CAPITOLUL I
Dispozitii generale
ART.1 – Beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, denumita în continuare ordonanta de urgenta, oricare dintre parintii firesti ai copilului, precum si persoana careia i s-a încredintat copilul în vederea adoptiei, care a adoptat copilul, care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, denumite în continuare persoane îndreptatite, daca acestea îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt cetateni români sau, dupa caz, straini ori apatrizi;

b) au domiciliul sau resedinta în România, conform legii;

c) locuiesc împreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si îngrijirea acestuia/acestora.

grim a scris:

Daca este adoptat un copil care este mai mic de 3 ani , parintele adoptiv are aceleasi drepturi ca si un parinte natural : concediu de crestere a copilului, indemnizatie ..... ?


De indemnizatia si stimulentul prevazute de ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore. In aceasta situatie, acordarea drepturilor prevazute de OUG nr.148&2005, se face tinandu-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Dujami Dujami Buna ziua, am o vechime pe cartea de munca de 2 ani cu doar o zi intrerupere. Contractul de munca care il am semnat acum este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ionelmic ionelmic Buna ziua, va rog sa ma informati ce sanse ar avea 2 viitori parinti sa obtina indemnizatie de crestere a copilului daca niciunul dintre ei nu au obtinut ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru ccc? micutzunely micutzunely as vrea sa stiu si daca o persoana ce momentan este gravida lucreaza cu carte de munca de un an si ceva in romania,cu carte de munca,care plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)