avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... personal contractual/functionar public
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

personal contractual/functionar public

As vrea sa aflu, daca ma poate ajuta cineva, care este diferenta dintre personalul contractual si functionarul public, din punct de vedere al drepturilor pe care le au.
Spre exemplu, personalul contractual nu benefiaciaza de acealeasi prime si drepturi ca si functionarul public (ex. prima de vacanta), dar cand se impun concedii fara salariu sau se reduc salariile cu 25%, "beneficiaza" si ei de aceleasi "drepturi". Este legal? Si daca este legal, in care lege sunt specificate aceste obligatii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:56, 8 Iulie 2010
1. personalul contractual isi desfasoara activitatea in baza Codului Muncii, avand contract individual de munca. Functionarii publici sunt numiti in functie, au raport de serviciu, nu au cim si sunt guvernati de legea speciala 188/1999 (aici sunt prevazute toate drepturile si obligatiile);
2. functionarii publici se "bucura" de conflicte de interese, incompatibilitati, ingradirea dreptului de a avea un al doilea job, contractualii nu;
3. functionarii publici depun anual declaratii de avere si interese, contractualii nu;
4. salariile functionarilor publici sunt simtitor mai mici decat ale contractualilor, incadrati pe posturi cu o vechime similara in specialitatea studiilor;
5. contractualii au maxim 3 grade profesionale in care pot avansa, functionarii publici 3 grade profesionale, fiecare cu 3 trepte de salarizare diferite;
6. functionarii publici se bucura de stabilitate in functie, contractualii nu;
Si alte cateva deosebiri, care nu imi vin momentan in minte. Atata vreme cat se taie cei 25% la tot sistemul bugetar, nu vad de ce ar conta deosebirea dintre functionari si contractuali. Eu zic ca e ilegala intreaga taiere, dar asta e alta poveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare functionar public dupa transformare post Voli55 Voli55 In urma trasformarii postului de salariat contractual, in aprilie 2012, in functie publica, am pierdut la salariu prin incadrarea in treapta 3 de salarizare. ... (vezi toată discuția)
Functionar public primarie taut taut recent am fost promovat de la contractual la functionar public intr-o primaria insa am ramas cu salarul avut anterior .poate sa-mi raspunda cineva ce salar ar ... (vezi toată discuția)
Trecere de pe contractual pe functie publica, cuantum diminuat al salariului Cameliss Cameliss Buna ziua! As dori sa stiu parerea dvs, referitor la calcularea salariului unui angajat care a fost personal contractual, iar din luna mai a trecut ca si ... (vezi toată discuția)