avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Certificat de unicitate sediu - imputernicire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Certificat de unicitate sediu - imputernicire

Buna ziua,

Conform noilor modificari ale Legii nr. 31 privind societatile comerciale, la constituirea unei societati trebui obtinut certificatul de la administratia financiara.
Ordinul ANAF nr. 2112 mentionaeaza ca am nevoie de imputernicire, fara sa faca distinctie intre constituirea societatii si schimbarea sediului.

Societatea in curs de constituire reprezentata prin administrator m-a imputernicit sa obtin certificatul.
Functionarul public a refuzat primirea cererii mentionand ca persoana juridica nu exista, nu poate avea drepturi si asuma obligatii inainte sa existe si imi cere o conditie suplimentare la depunere, respectiv imputernicire autentica.

Vi se pare normal avand in vedere prevederile legale si ca toate actele se depun pe raspundere mea?

Mentionez ca si prin actul constitutiv sunt imputernicita sa indeplinesc toate formalitatile de constituire.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 09:42, 14 Iulie 2010
Cererea se depune de catre titularul dreptului de folosinta numai in cazul in care titularul dreptului de folosinta este o persoana juridica cererea se depune de catre reprezentantul legal al acesteia sau de catre un imputernicit.
Prin urmare puteti solicita certificatul personal daca sunteti proprietar, respectiv chirias in baza unui contrac de inchiriere. daca nu sunteti dvs. titular al dreptului de folosinta va trebui sa solicitati titularului sa obtina certificatul sau sa va imputerniceasca.
Andreea.B a scris:

Functionarul public a refuzat primirea cererii mentionand ca persoana juridica nu exista, nu poate avea drepturi si asuma obligatii inainte sa existe ...

#-o #-o #-o #-o

Or fi plecat in vacanta chiar toti consilierii juridici de prin institutiile statului!?!

Decretul 31/1954

Art. 33. - "Persoanele juridice care sint supuse inregistrarii au capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data inregistrarii lor.
....
Cu toate acestea, chiar inainte de data inregistrarii sau de data actului de recunoastere ori de data indeplinirii celorlalte cerinte ce ar fi prevazute, persoana juridica are capacitatea chiar de la data actului de infiintare cit priveste drepturile constituite in favoarea ei, indeplinirea obligatiilor si a oricaror masuri preliminare ce ar fi necesare, dar numai intrucit acestea sint cerute pentru ca persoana juridica sa ia fiinta in mod valabil."

Cine este titularul dreptului de folosinta intr-un contract avand ca obiect transmiterea folosintei unui spatiu ce va servi ca sediu social al unei societati?

SOCIETATEA in curs de constituire.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
romascanu, moderator
Asa le-am spus si eu.

In plus, eu nu am gasit nicio interdictie legala prin care societatea in curs de constituire reprezentata de catre administratorul numit prin actul constitutiv sa nu poata da imputerniciri unei persoane fizice.

Avand in vedere ca asta fac zilnic iti pot spune ca lucrurile stau in felul urmator :
- ai nevoie intradevar de acea pocura in forma autentica prin care administratorul societatii care se va infiinta te mandateaza pe tine in nume propriu nu in numele viitoarei societati sa depui cererea si sa ridici certificatul si adeverinta.
Societatea ne fiind infiintata nu are personalitate juridica !!!
Tu ai probabil rezervarea de denumire si actul constitutiv, acte care trebuie sa le depui oricum in copie la finante alaturi de extras cf si contract de inchiriere sau contract de comodat pentru spatiul respectiv. Daca ai nelamuriri ma poti suna la 0744 403273
Succes
Cruceru Mihai a scris:

Societatea ne fiind infiintata nu are personalitate juridica !!!

Asa e! Si ? Ce daca e asa?
Cu ce contrazice asta capacitatea de folosinta restransa (numita in doctrina si anticipata de lege) a persoanei juridice?

Nici copilul din burta mamei nu e inca o persoana si cu toate acestea ...infans conceptus pro nato habetur ... (drepturile copilului sunt recunoscute de la conceptiune ...)

Aliniatul 3 al art. 33 din Decretul mai sus citat este oarecum o aplicatie a ideii cuprinsa in adagiul de mai sus.

De aceea se solicita ACTUL CONSTITUTIV pentru ca de la data acestui act, persoana "conceputa" (constituita) prin el ARE potrivit textului art 33 din Dectret "capacitatea ...cat priveste... indeplinirea oricaror masuri preliminare ce ar fi necesare ...pentru ca persoana juridica sa i-a fiinta in mod valabil" (adica "sa se nasca" asa scremuta cum vor mai nou legiuitorii nostri - cu certificat de sediu cu tot).
Si tot in actul acela constitutiv al societatii care "nu exista" se uita domnii de la ghiseu pentru a afla cine este administratorul societatii. (Adica iau de bun actul constitutiv cand se uita in el prima data ca sa vada cine e administratorul societatii dar, "dispare" societatea cand se mai uita in el a doua oara. Hocus pocus uit-o! nu-e!)

Stiti ceva ... eu umblu cu imputerniciri avocatiale.
Asa incat putin imi pasa ce fel de imputerniciri - autentificate sau ba - le trebuie altora. (neavocati)

Dar ma gandeam si eu asa... sa vin cu un argument de text de lege de opus domnilor de la ghiseu.
Dar daca s-au dus altii inainte ("zilnic") cu argumentul ametitor "da, sa traiti!, asa e, cum spuneti dvs., facem tot ce ati visat azi-nopate" ... Atunci eu ce sa mai zic?

Va trebuie ...exact ce vi se cere. Pentru ca meritati!
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Problema legata de depunerea actelor societatii la rc live_maz live_maz conform art.18 (2) din ordinul arivind aprobarea Normelor met privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial razvan_ncs razvan_ncs Buna seara! Ma numesc Razvan, sunt student si am o nelamurire vis-a-vis de procedura incheierii actelor doveditoare in vederea infiintarii unui ONG. Spre ... (vezi toată discuția)
Certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu social derderian derderian stimati colegi, oare ce inseamna acest punct: d) actul care atesta numirea reprezentantului legal al persoanelor juridice, dupa caz; actul ... (vezi toată discuția)