Buna ziua,
In urma cu 2 luni la fima unde eram casiera am constatat un minus de aproximativ 250de ron,cand am facut casa pt depunerea banilor la banca.Pe tura suntem 2casiere.La predarea banilor de catre colega mea,am realizat ca raportul x nu coincide cu"monetarul"adica banii predati de ea.Plecand de la aceasta firma dupa o luna de la minus(perioada in care nimeni din conducere nu a facut nici o investagatie sa vada ce s-a intamplat,unde sunt acei banii).Pe data de 11 cand s-au virat salariile din 620 ron cat trebuia sa-mi vireze am primit doar 120ron,pe fluturas cei 500ron pe care i-au retinut apar ca"minus de inventar 2007".Intrebarea mea este:Au dreptul sa-mi opreasca salariul fara sa fiu anuntata si fara nici un act prin care sa dovedeasca ca acei banii au iesit minus pe casa mea????Ce pot face pentru a-mi recupera banii,garantia de 20-30ron pe care au oprit-o in fiecare luna si cartea de munca.Astept raspunsuri...sfaturi...multumesc mult.O zi racoroasa!!
Ps:mentionez ca in perioada in care am stat la ei desi se stia de minus mi-am primit salariul..deci puteam sa raman un an la ei...minusul se pastra...banii ii primeam...colega mea a plecat...fara ca ei sa verifice sau sa faca ceva....firma cu renume in Romania...
"Articolul 164
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net."
Deci, reţinerea sumei respective (chiar dacă ar fi imputabilă dvs.) a fost făcută ilegal pentru că nu este în baza unei hotărâri judecătoreşti. În plus, se impunea efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile care să constate vinovăţia dvs. pentru "lipsa din inventar". [Oricum, din ceea ce spuneţi există posibilitatea să fi trecut mai mult de 30 de zile faţă de momentul în care angajatorul a aflat despre neregulă; neluând nici o măsură disciplinară în acest interval angajatorul e decăzut din dreptul de a efectua cercetarea disciplinară]
Faptul că aţi acceptat suma primită (cu reţinerea deja operată) nu înseamnă că aţi renunţat la dreptul dvs.:
"Articolul 165
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.
Articolul 166
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului."
Încercaţi o rezolvare pe cale amiabilă a situaţiei, explicând angajatorului că v-a încălcat un drept şi că nu se merită a se ajunge în instanţă pentru o sumă atât de mică. Oricum, dacă se ajunge la judecată, aceasta se face în procedură de urgenţă, cu termene de maxim 10 zile şi este scutită de taxe judiciare.
Ce se intimpla in situatia in care o institutie nu se sperie asa de usor de litera legii ? In situatia in care se ajunge la judecata si ti se face dreptate, cu ce este pedepsita totusi institutia respectiva ca nu a respectat legea ? Eu imi cistig drepturile (cu nervi,alergatura,pierdere de timp... ),dar institutia este pedepsita ptr modul de comportare ? cu atit mai mult cu cit stiu ca la judecata ,eu n-am nici un drept sa cer pedepsirea acesteia ,ci trebuie sa ma rezum strict doar la pagubele ce mi s-au adus .
Angajament plata
crystyna_f
buna, problema este urmatoarea: in urma inventarului facut ca urmare a demisiei mele s-a stabilit un minus imens si firma de atunci nu ne`a mai dat niciun ... (vezi toată discuția)