avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tobogan gunoi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tobogan gunoi

Buna ziua.

Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje dotat cu tobogan pentru colectarea gunoiului.
De curand au aput afise cu o adresa de la primarie care spune:
"se interzice folosirea toboganelor de gunoi, locatarii fiind obligati sa depoziteze gunoiul in containerele existente intre bocuri. Inchiderea accesului la tobogane cade in sarcina asociatiei de proprietari"

Va rog sa ma lamuriti asupra legalitatii deoarece eu constat niste contradictii cu prevederile din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si Legea nr.50 din 29 iulie 1991
privind autorizarea executarii constructiilor şi unele masuri pentru realizarea locuintelor .

Mentionez ca taxa pentru colectarea gunoiul menajer a crescut in aceeasi perioada de patru ori in conditiile in care ni se interzice accesul la propietatea comuna si utilizarea instalatiei de colectare a deseurilor aflata in cartea tehnica a imobilului.
Cel mai recent răspuns: mic57 , utilizator 21:49, 10 Martie 2024
Faceti presiuni pe conducerea asociatiei sa dea in judecata primaria. Si nu numai Dv., ci impreuna si cu alti proprietari.

Poate asociatia Dv. se uneste si cu alta asociatie....si aveti mai multa putere!

Dar chiar ma intreb: cum poate primaria sa intervina pe un contract semnat intre doua persoane juridice?
Prestatorii aceia sunt ai primariei sau cum?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primaria trebuie sa se implice in problema curateniei orasului si de aceea este indreptatita sa acorde sau sa retraga autorizatia de functionare unor firme care se ocupa de colectarea gunoaielor. Asa ca, daca o firma nu mai poate face acest serviciu, sau nu-l face cum trebuie, sau da faliment....este normal ca primaria sa informeze populatia, asociatiile pentru a se incheia contracte cu alte firme...

Topoganele instalate pe casa scarii nu mai pot fi lasate sa functioneze pentru ca, odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana, trebuie sa adoptam si noi sistemul de colectare selectiva a deseurilor. Anul acesta (nu stiu cand), se implineste termenul stabilit, de comun acord, pana la care Romania trebuia sa realizeze gropile acelea ecologice, selectarea gunoiului de la populatie...
Probabil ca Romania va fi amendata, sanctionata cumva de Comunitatea Europeana pentru neindeplinirea acestor angajamente.

Noi am desfiintat aceste topogane din bloc. Langa bloc, intre blocuri avem mai multe containere si pe fiecare scrie ce fel de gunoi sa aruncam acolo.
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
Adriantot, moderator
Iasi-ul a luat-o inaintea Bucurestiului =D>
Daca acela este motivul pentru care se inchid topoganele, e corect, dar nu trebuia ca proprietarii sa fie instiintiintati in baza "a ce" se reziliaza acele contracte, cine, ce, cum...?
Eu nu vad nimic rau in selectarea deseurilor dar de aici si pana la incalcarea mai multor legi este o distanta.
Selectarea deseurilor se face in trei etape :la persoana care arunca gunoiul, la firmele care colecteaza si la depozitele de gunoi. In oricare din aceste etape se pot crea conditii pentru a respecta prevederile europene.

Poti amplasa containere speciale acolo unde erau deja containere dar nu poti fi sigur ca cetateanul va arunca gunoiul selectiv. Primaria ofera conditiile si se bazeaza pe constiinta cetateanului. Asta nu inseamna ca se va face selectarea 100% la sursa si va fi nevoie sa faca selectare si in etapele de colectare+depozitare.

La blocurile cu 10 etaje conditiile de selectare a deseurilor nu a fost realizata asa ca sa-au emis dispozitii care incalca niste legi in dorinta de a obliga persoanele sa duca gunoiul la containere. Si aici apare aceeasi problema ca persoanele nu vor arunca gunoiul selectat si va face fiecare in functie de educatia pe care o are. In acest fel va trebui efectuata selectarea in etapele urmatoare.

Deci totul se rezuma la educatie iar metodele coercitive au o eficienta modesta, ca intotdeauna, autoritatile fiind oricum obligate sa faca cheltuieli pentru selectarea deseurilor.

Daca tot este o problema care tine de constiinta persoanei care arunca gunoiul de este nevoie de metode coercitive, interziceri si abuzuri?

O solutie pentru cei care folosesc tobogan de gunoi ar fi ca autoritatile sa faca apel la selectarea gunoiului in pungi de culoare diferita. In acest fel ei ar ajuta la selectarea ulterioara a deseurilor iar autoritatile nu ar trebui sa apeleze la abuzuri pentru a isi atinge scopul.
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
PetruD, utilizator
Decizia este ok intr-o tara a carei cetateni au simt de raspudere si educatie civica. In jungla noastra e foarte greu de aplicat. Sunt sigur ca si in acel spatiu, dintre blocuri vor fi numerosi "cetateni" care, deranjati ca nu mai pot arunca la tbogan se vor razbuna. Or sa arunce plasticul la hartie, hartia la metale si gunoiul menajer in toate celelalte containere. Doar ca sa demonstreze el autoritatilor ca e "smecher"

Alte discuții în legătură

Miros ghena si gandaci alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! M-am mutat de curand intr-un bloc care are in interiorul scarii de bloc langa lift, la fiecare etaj, intr-o camaruta, tobogan pentru aruncarea ... (vezi toată discuția)
Desfiintare tubulatura gunoi la bloc klaudya1974 klaudya1974 Buna seara! In conditiile in care asociatia de proprietari dintr-un bloc prevazut cu ghena (tubulatura) interioara pentru deseurile menajere nu mai doreste ... (vezi toată discuția)
Cum ati procedat la desfiintarea tubulaturii (toboganului) de gunoi? CipM CipM Am gasit prin forum referinte cu privire la desfiintarea toboganului de gunoi. Ar fi interesant de aflat de la cei care au trecut prin asa ceva cum anume s-a ... (vezi toată discuția)