avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tobogan gunoi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tobogan gunoi

Buna ziua.

Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje dotat cu tobogan pentru colectarea gunoiului.
De curand au aput afise cu o adresa de la primarie care spune:
"se interzice folosirea toboganelor de gunoi, locatarii fiind obligati sa depoziteze gunoiul in containerele existente intre bocuri. Inchiderea accesului la tobogane cade in sarcina asociatiei de proprietari"

Va rog sa ma lamuriti asupra legalitatii deoarece eu constat niste contradictii cu prevederile din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si Legea nr.50 din 29 iulie 1991
privind autorizarea executarii constructiilor şi unele masuri pentru realizarea locuintelor .

Mentionez ca taxa pentru colectarea gunoiul menajer a crescut in aceeasi perioada de patru ori in conditiile in care ni se interzice accesul la propietatea comuna si utilizarea instalatiei de colectare a deseurilor aflata in cartea tehnica a imobilului.
Cel mai recent răspuns: mic57 , utilizator 21:49, 10 Martie 2024
Ce are raspunderea civica cu incalcarea unor legi ale asociatiilor de propietari, ale executarii/desfiintarii constructiilor si a dreptului de propirietate?

Este ok ca sa se incalce niste legi? Este ok sa se incerce educatia cu forta?

Daca nici macar in tarile cu traditie in selectarea deseurilor nu se obtine selectarea 100% la sursa, la cel care arunca gunoiul, de ce este nevoie de metode coercitive? O educatie se face in ani de zile, poate chiar generatii. La noi se lauda ca dau legi iar gunoiul este colectat la gramada din toate containerele specializate si amestecat in aceeasi masina. Si ei sunt tot "smecheri"?
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
PetruD, utilizator
Sigur ca putem sa comentam mult aici si sa ne dam cu parerea asa cum am facut si eu. V-am povestit ce este la noi dar nu inseamna ca acestea sunt cu siguranta motivele desfiintarii topoganului si rezilierii contractului la dumneavoastra. Ca sa va lamuriti si poate o sa ne spuneti apoi si noua, cereti explicatii la primarie. Sa explice concret de ce se desfiinteaza topoganele si de ce trebuie sa schimbati firma de salubritate. Este posibil sa existe alte motive si nu cele prezentate de mine.

Cat despre educatie, trebuie sa o facem mai cu vorba buna, mai cu forta.
Primaria vrea sa forteze toti locuitorii ca sa depuna gunoiul deja sortat. Nu vrea sa-i convinga sau sa-i educe, vrea sa-i forteze. De aceea a gasit cea mai usoara metoda sa rezolve problemele, cel putin teorectic.
Faptul ca incearca sa faca educatie cu forta si ca incalca prevederile legilor de care am vorbit nu conteaza. Nici faptul ca gunoiul este compactat amestecat in aceeasi masina si abia la depozit se incearca o sortare.

Locuitorii de la blocurile mari au platit si platesc un impozit mai mare pentru ca au dotari cu lift si instalatie de colectat gunoiul. Pentru unii aceste dotari au fost motivele pentru care si-au cumparat apartamentele.
Bineinteles, nimeni nu s-a gandit ca lifturile sunt adesea defecte iar persoanele in varsta sau cu handicap care traiesc singure n-au nici o sansa sa cobore 8-10 etaje ca sa duca gunoiul.
Si nu din cauza ca nu doresc selectarea gunoiului ci pentru ca autoritatile prefera sa incalce legea numai ca sa raporteze ca sunt europene.

Hotararea de a desfiinta ghenele de gunoi si fortarea locuitorilor este o gaselnita locala nefiind prevazuta prevazuta nici macar in Legea 224/2008 - privind serviciului de salubrizare a localitatilor sau in oricare alte legi privind colectarea/reciclarea deseurilor sau protectiei mediului.
PetruD a scris:

O educatie se face in ani de zile, poate chiar generatii.


Sa inteleg ca trebuie sa mai astept ani ca sa se civilizeze lumea? Am asteptat 20 de ani si degeaba.
Prefer educatie cu forta, daca scopul acestei educatii este unul corect si nu ascunde alte smecherii.
Legile, daca au fost date, se pot modifica. In plus, Consiliile Locale pot adopta hotarari in diferite probleme.
De fapt, pe dumneavoastra ce va deranjeaza?
1. Ca decizia incalca legea
2. Ca nu va mai aruncati gunoiu "la botul calului"
3. Ca trebuie sa iesiti din casa pentru a va arunca gunoiul

Cred ca ar trebui urmarita esenta acestei decizii care, din punctul meu de vedere, este una foarte corecta. Nu stiu de ce este catalogata drept "o gaselentia" decizia Primariei de a arunca sticla la sticla, plastic la plastic...
Daca ati avut amabilitatea sa cititi primul meu mesaj semnalam ca decizia Primariei incalca Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si Legea nr.50 din 29 iulie 1991
privind autorizarea executarii constructiilor şi unele masuri pentru realizarea locuintelor .

In esenta este vorba despre faptul ca orice modificare sau schimbare de destinatie din proprietatea comuna se poate face numai pe baza unei autorizatii de constructie/desfiintare, si ca nimeni nu are dreptul sa impiedice accesul si folosirea proprietatii comune de catre orice propietar.

Pana in momentul in care legile se modifica, orice hotarare a Consiliului Local care contavine legii este discutabila daca nu chiar nula.

Nu pun in discutie motivele pentru care Consiliul Local a luat hotararea. Se prea poate ca intentia sa fie laudabila dar daca punerea in practica implica incalcarea legii si a drepturilor personale mi se pare de neacceptat.

Alte discuții în legătură

Miros ghena si gandaci alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! M-am mutat de curand intr-un bloc care are in interiorul scarii de bloc langa lift, la fiecare etaj, intr-o camaruta, tobogan pentru aruncarea ... (vezi toată discuția)
Desfiintare tubulatura gunoi la bloc klaudya1974 klaudya1974 Buna seara! In conditiile in care asociatia de proprietari dintr-un bloc prevazut cu ghena (tubulatura) interioara pentru deseurile menajere nu mai doreste ... (vezi toată discuția)
Cum ati procedat la desfiintarea tubulaturii (toboganului) de gunoi? CipM CipM Am gasit prin forum referinte cu privire la desfiintarea toboganului de gunoi. Ar fi interesant de aflat de la cei care au trecut prin asa ceva cum anume s-a ... (vezi toată discuția)