avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere

Buna ziua! Separati in fapt, avand in comun un magazin de propietate personala, inainte de a deschide divortul,sotul meu inchiriaza spatiul concubinei lui pe o durata de 10 ani, fara a ma instiinta(deci fara semnatura mea pe contract). Dupa doi ani el moare, iar eu ma judec acum cu ea pentru evacuare. Intrebarile mele sant urmatoarele: a) e valabil contractul fara semnatura mea?; b) ea a facut modificari substantiale (7522 euro si cere despagubire ???) fara acordul proprietarului. Va trebui sa-i dau banii investiti, fara acordul nimanui?; c) presupunand ca contractul e valabil, este stipulat intre parti ca atunci cand va pleca, va lasa totul asa cum a gasit. Atunci cum poate sa pretinda banii? In afara de calea procesului care e lunga si costoasa, exista o alta metoda mai rapida si care sa coste mai putin? Mentionez ca am ramas cu doi copii, din care unul e minor, iar banii putini care sant, imi trebuie pentru cresterea lor. Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2010
adriana paduraru, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriana paduraru , utilizator 20:34, 10 Iulie 2010
Contractul de inchiriere este un act de administrare si nu de dispozitie, iar actele de administrare pot fi facute de unul din soti fara acordul celuilalt.
Fiind un contract pe 10 ani acesta ar fi trebuit inscris in Cartea Funciara, astfel ca dvs, daca nu erati de acord cu inchirierea sa puteti lua la cunostinta si sa va exercitati dreptul de proprietate, ceea ce n-ati facut cat sotul dvs era in viata...
In privinta imbunatatirilor, se are in vedere daca erau necesare si utile pentru utilizarea spatiului respectiv (conform destinatiei din contractul de inchiriere).
Cand se spune ca spatiul va fi restituit in conditiile in care a fost primit, se are in vedere termenul pentru care s-a incheiat contractul (adica cei 10 ani) nu si situatia in care dvs. denuntati contractul inainte de termen.
Dupa intrarea in vigoare a Codului Fiscal (2007), coproprietarii erau obligati sa depuna, la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, declaratie de venituri din cedarea folosintei bunurilor. Dvs sau sotul cum ati procedat? Pentru inregistrarea acestor declaratii de catre unul din soti era necesara o procura speciala din partea celuilalt...
Denuntul inainte de termin l-am facut pentru ca, cerand (dupa moartea fostului sot), majorarea chiriei (fixata la 50 euro in contract pentru 40 mp + 600mp teren), am fost refuzata categoric, ba mai mult, din octombrie 2009 nu a mai platit chiria deloc. Conform contractului de inchiriere, neplata chiriei mai mult de o luna, duce la rezilierea acestuia. Imbunatatirile inseamna reconstruirea intregii cladiri cu termopan deci constructie abuziva pe proprietatea mea. Nu pot sa accept noile modificari (definitive!!!!) pentru ca vreau sa dau o alta destinatie localului. Nu stiu sa fi facut vre-o inregistrare la ANAF deoarece a rupt orice relatie cu familia de aproape 4 ani, fara sa plateasca nici macar pensia stabilita de instanta. Mentionez ca acum am pe rol si procesul de partaj cu succesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri materiale si morale in urma rezilierii unilaterale a unui contract de inchiriere MariusContogianis MariusContogianis Chiriasul meu a plecat fara sa mai plateasca chiria, dupa ce a denuntat unilateral contractul de inchiriere / noul contract a fost semnat in noiembrie 2014 si ... (vezi toată discuția)
Contract inchirere spatiu uscatorie B_Floryn B_Floryn am si eu o rugaminte sa ma ajutati intr-o problema....Acum un an de zile am inchiriat ca si persoana juridica spatiul de la parterul blocului destinat initial ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract inchiriere cu majorarea chiriei AncaVSFS AncaVSFS Buna ziua, La 1 dec. 2019 imi expira contractul de inchiriere al apartamentului in care locuiesc din sept 2014. Pana acum, la fiecare prelungire a ... (vezi toată discuția)