avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute

#-oproblema este urmatoarea.In 1980 bunicul meu a construit o casa iar intr-unul din peretii acesteia aflati la limita fondului vecin a practicat o fereastra de 50 cm pe 40 cm pentru aerisire,fapt pt care a vut acordul tacit al proprietarului de atunci.Azi la aproape 30 de ani fiul acestuia doreste sa inchida acea fereastra!!!problema care se pune este dc o poate face deoarece acest lucru este o servitute ce apasa asupra fondului sau si este vb despre aerisire nu altceva!!!!!pot sa il chem in instanta pt nerespectarea servitutii
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:02, 23 Iulie 2007
Pai... pot eu sa te chem in instanta pentru nerespectarea unui lucru pentru care nu am act??? :))
Servitutea se dobandeste si prin uzucapiune, dar ar fi fost nevoie de 30 de ani... nu de aproape...
pai tocmai ti-am zis ca nu a fost un acord expres!!!ci tacit!!deci nu e vb de un act,mai stiu k este o servitute aparenta,ca se dob prin uzucapiune datorate posesiei timp de 30 de ani art 611-614 c civ. d ar in practica judiciara s-a decis ca deschiderile pt aer si lumina se pot face la orice distanta fiind un atribut al dr de prop si nu pot aduce prejudicii fondului vecin.da dar am citit si art 623 si am vazut cum se dob servit ai dreptate deh experienta...ma inclin!!!:">
Da, am vazut ca nu exista acord expres... nu cred ca faptul ca vecinul nu a spus nimic despre acest lucru pana acum inseamna un acord tacit. El sau succesorul lui in drepturi poate sa faca ceva timp de 30 de ani de la constructie.
Oricum, cu privire la servitute, ea este una de vedere atata timp cat permite vederea spre curtea vecinului. Ca dv. o folositi pentru aerisire, nu conteaza. Astfel, faceti o aerisire care sa nu va permita sa vedeti la vecin: un ventilator etc. Oricum, cam mare fereastra pentru a fi doar pentru aerisire... si ganditi-va ca nici dv. nu v-ar conveni sa vi se deschida un geam in curtea in care vreti intimitate!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
Intampin dificultati din partea vecinilor la repararea spatelui casei ContSters358342 ContSters358342 buna seara, Avem o casa construita pe hotar de acum 17 ani(cu semnatura vecinilor).....iar geamurile de aerisire si de lumina la baie au fost ... (vezi toată discuția)
Invocarea uzucapiunii in cazul servitutii de vedere DanNiculaeIonescu DanNiculaeIonescu poate fi acceptata in instanta uzucapiunea in cazul deschiderii in calcanul vecinului a unui geam de cca 1mp situat la cca 1 m de la sol si a unei usi de ... (vezi toată discuția)