Avand in vedere modificarile aduse la Legea soc.com, 31/1990, prin L. 441/2006 si OUG 82/2007, conf.carora directorului ii inceteaza de drept CIM "prin derogare de la art.56 din Codul Muncii", cum se completeaza in carnetul de munca? "Inceteaza de drept conf.art 56 lit....(care?!) din Codul muncii, coroborat cu art.V din OUG 82/2007" ?
Tot OUG 82/2007 modifica art.152 al L.31/1990, astfel:
(2) Remuneratia directorilor, obtinuta in temeiul contractului de mandat, este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit legislatiei in materie.
(3) Prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si din legislatia privind asigurarile de sanatate."
Asta ce presupune? Se va intocmi un fel de stat de plata si se vor plati aceleasi contributii ca si pt.CIM?
Vor fi trecuti in declaratiile lunare? Daca da, cum? #-o
eu prin ultima modificare am inteles ca s-a dorit defapt ca virarea tuturor retinerilor sa se faca de societate, nu separat de catre cei care sunt administratori.....asa ca presupun ca virarile si retinerile merg normal ca la angajati doar ca la temei nu scri CIM ci contract mandat.
suspendarea CIM se face in baza artr. din legea 31....nu apare in codul muncii......asa ca.....atentie insa la data suspendarii....legea vorbeste de numire de AGA, deci hotarare cu data si de un accept expres din partea administratorului......ceea ce eu inteleg ca trebuie sa fie scrisa.....asta nici mie nu imi este foarte clara data suspendarii va fi cea a hotararii aga sau data acceptului? daca ele nu coincid bineinteles.....:-/
Ufff....bolunzesc incet , dar sigur :))
In OUG 82/2007 apare si suspendare, si incetare. Io am inteles asa:
Pentru cei care ocupau functia de director general anterior OUG 82/2007, le inceteaza de drept CIM. Suspendarea CIM se aplica in cazul in care este numit administrator sau director unul din salariatii firmei ( care ocupa alta functie decat cea de administrator/director , acesta revenind pe vechea functie dupa incetarea mandatului) .
Deci directorului general al unei SA care a avut CIM incheiat pe aceasta functie , acum CIM-ul trebuie sa-i inceteze de drept "prin derogare de la art.56 Codul Muncii". Dar nu stiu ce lit. din art.56 poate fi folosita in aceasta situatie....#-o
De platit plateste societatea, de acord. Dar cum? Unde va aparea beneficiarul contractului de mandat in declaratii? La CAS, de exemplu, sunt variante:CIM norma intreaga, timp partial, somer si pensionar....#-o
Help me, pls !!
se pare totusi ca nu toti angajatii lor citesc si site-ul mie mi-au cerut incetarea cCIM prin demisie sau comun acord......fara sa tina seama de artV presupun ca nici nu au citit......
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Transformare cim
babaangi
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. in ce conditii se poate transforma CIM, pe perioada nedeterminata, in contract de mandat pentru ... (vezi toată discuția)