avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accident, despagubiri ulterioare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accident, despagubiri ulterioare?

Buna,

din pacate ma framanta o problema.
un membru al familiei mele a fost autorul (conform politiei) a unui accident rutier soldat cu decesul lui.
ceilalti implicati (3 masini avariate) au primit asigurarea RCA.
Am inteles ca exista posibilitatea ca acestia sa se poata indrepta spre restul familiei sau bunurilor pt despagubiri?
Nu stiu daca ma exprim corect, dar in ce conditii se poate intampla asta?doar in cazul in care polita RCA nu acopera daunele sau in orice caz?
de asemenea care este perioada in care pot intenta o astfel de cerere?

mentionez ca nici o alta persoana implicata nu a fost accidentata.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:41, 31 Iulie 2007
Nu se pot indrepta impotriva familiei, ci a mostenitorilor. Care pot fi aceeasi cu familia ori nu.
Asigurarea RCA are un plafon mic, la 3 masini, cred si eu... incercati sa va intelegeti cu ei, poate iesiti mai bine ca in instanta, acolo mai platiti si expertize, avocati... taxe timbru...
Ar fi trebuit acceptata mostenirea sub beneficiu de inventar... dar depinde de pagube si masa succesorala.
RCA-ul este in limita a 100000euro din cate am inteles.
daca daunele sunt acoperite de RCA, mai exista posibilitatea unei astfel de actiuni?
Daca RCA acopera, nu mai e cazul. Care sunt pagubele?
daca prejudiciul creat prin accident este moral, este posibila actiune ulterioara, in masura inb care exista legatura materiala intre prejudiciul creat si fapta generatoare de prejudiciu -recte accident.de referinta este prejudiciul moral cert.poate deveni cert la data ulterioara, deoarece conditia medicala se poate inrautati in timp-asa-zise prejudicii trenante, sau sechele. cea mai sanatoasa ramane despagubirea la "mica intelegere", in termeni rezonabili, prin act autentic, unde explicit si deliberat sa se declare victimele satisfacute in toate si orice pretentii prezente si viitoare. daca sunt prea "lacomi", atunci merita sa fie "tarati" in instanta, mulkt si bine:(
Am citit in ´Teoria generala a obligatiilor´ (C. Barsan) ca societatea de asigurari s-ar putea intoarce impotriva celui asigurat, insa nu mi se pare corect: din moment ce platesti o suma la societatea de asigurari, iar aceasta din urma plateste, in cazul producerii riscului asigurat, prima de asigurare, de ce s-ar mai intoarce impotriva ta. Insa, banuiesc ca se refera la situatia in care paguba ar depasi in cuantum prima de asiguare, iar societatea ar plati ptr asigurat peste aceasta prima.
Asa este?

Inca un lucru: daunele morale nu au caracter personal, deci nu pot fi, ca regula, transmise?

Alte discuții în legătură

Executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa kira.11 kira.11 Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna ... (vezi toată discuția)
Salut vlaseiulian86 vlaseiulian86 Am avut un accident rutier in urma caruia am fost spitalizat 10 zile. Am fost la asigurari in calitate de pagubit si si mi s-a zis ca se asteapta neinceperea ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca CRISTY40 CRISTY40 In urma cu aproximativ o luna am avut un accident rutier din vina unui alt conducator auto care mi-a dat polita lui de asigurare RCA. Masina mea (Mercedes ... (vezi toată discuția)