avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accident, despagubiri ulterioare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accident, despagubiri ulterioare?

Buna,

din pacate ma framanta o problema.
un membru al familiei mele a fost autorul (conform politiei) a unui accident rutier soldat cu decesul lui.
ceilalti implicati (3 masini avariate) au primit asigurarea RCA.
Am inteles ca exista posibilitatea ca acestia sa se poata indrepta spre restul familiei sau bunurilor pt despagubiri?
Nu stiu daca ma exprim corect, dar in ce conditii se poate intampla asta?doar in cazul in care polita RCA nu acopera daunele sau in orice caz?
de asemenea care este perioada in care pot intenta o astfel de cerere?

mentionez ca nici o alta persoana implicata nu a fost accidentata.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 00:41, 31 Iulie 2007
AU caracter pesonal, deci nu pot fi transmise...
AU caracter pesonal, deci nu pot fi transmise... Asta vroiai si tu sa spui, probabil...
Da, merge si varianta asta (´au caracter personal.......´), dar merge si varianta cu negatia dat fiind faptul ca am pus semnul intrebarii la finalul constructiei.

Totusi, revenind la probelma cu societatea de asigurari care se poate intoarce impotriva celui care produce riscul asigurat.
In situatia in care X loveste masina lui Y, iar masina lui Y este asigurata, societatea se poate intoarce impotriva lui X sa isi recupereze suma pe care a platit-o ptr repararea prejudiciului cauzat.
Acuma ma intreb daca nu ar fi cumva o imbogatire fara justa cauza: societatea isi recupereaza de la X suma platita lui Y, iar Y plateste prime de asigurare societatii.
Intuiesc ca nu este asa si ca este ceva la mijloc, dar asta e o problema pe care nu am inteles-o dupa ce am citit ´Teoria generala a obl´- C. Barsan.
Ah, da, si imi cer scuze daca este un pic pe langa topic.

thx
In orice situatie in care X produce pagube lui Y (asigurat CASCO) Asiguratorul lui Y se subroga lui Y (caruia i-a acoperit paguba) si se indreapta impotr.lui X(faptuitorul) pt.a-si recupera plata facuta lui Y.Daca Y are asigurare RCA valabila,platile se rezolva intre Asiguratori,daca nu-atunci X este bun de plata.In cazul tuturor altor forme de asigurare de bunuri,asiguratul este despagubit si daca exista vinovat,asiguratorul face demersurile de recuperare a despagubirilor ,de la vinovati.In acest sens asiguratul este obligat prin conditiile contr. de asigurare: " sa conserve dreptul de regres".In caz contrar nu este despagubit.#-o
La daunele RCA,emiterea de pretentii de "supra despagubiri" - sansele sunt minime intrucat limita este stabilita de HG atat pt.daune materiale,cat si pentru vatamari corporale.:P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare sentinta penala- daune morale pt vatamare corporala din culpa kira.11 kira.11 Am fost inculpata intr-un proces penal pentru vatamare corporala din culpa in urma unui accident rutiei petrecut in urma cu 3 ani- in anul 2006 ; in luna ... (vezi toată discuția)
Salut vlaseiulian86 vlaseiulian86 Am avut un accident rutier in urma caruia am fost spitalizat 10 zile. Am fost la asigurari in calitate de pagubit si si mi s-a zis ca se asteapta neinceperea ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca CRISTY40 CRISTY40 In urma cu aproximativ o luna am avut un accident rutier din vina unui alt conducator auto care mi-a dat polita lui de asigurare RCA. Masina mea (Mercedes ... (vezi toată discuția)