avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Construcþie ilegalã la parterul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Construcþie ilegalã la parterul blocului

Dintr-o întâmplare am dat peste acest forum şi parcurgând posturile şi explicaţiile dvs. am luat hotărârea de a vă cere sfatul.
Locuiesc într-un bloc cu 8 etaje la parterul căruia există spaţii comerciale, actualmente ocupate, în parte, de sediul unei societăţi şi de un punct de lucru al acesteia, o alimentară. Cu ceva ani în urmă în spatele blocului în dreptul uşii de acces pentru aprovizionare al alimentarei, sub pretextul necesităţii existenţei unui spaţiu de depozitare a ambalajelor, a fost construit un gard din prefabricate cu o adâncime de la zidul blocului de aproximativ 8 metri, accesul la cele două scări ale blocului fiind limitat astfel la numai 2 -3 m. Acest gard a fost construit fără acordul asociaţiei de proprietari şi cu atât mai puţin al meu, care locuiesc exact deasupra.
În timp, sfidând orice regulă, societatea respectivă a acoperit acea suprafaţă delimitată de gard şi bloc. Mai mult după ce au acoperit suprafaţa, la interior au fost ridicate ziduri de BCA şi au fost construite birouri pentru societate. Înţelegând că 0,8 m de la peretele blocului revine în proprietate asociaţiei de proprietari, am sesizat organele abilitate ale primăriei pentru dezafectarea acelui gard şi a construcţiei interioare ridicate ulterior, atât pe spaţiul asociaţiei cât şi pe spaţiul public. Cei care au venit de la primărie, au constatat cele sesizate, dar s-au limitat la a-i sancţiona cu o amendă (probabil pentru lipsa curăţeniei pe acel acoperiş), dar nimic referitor la legalitatea construcţiei. Din discuţia cu reprezentanţii primăriei ( sunt sceptic cu privire la fermitatea lor) am înţeles că managerul acelei alimentare chiar a refuzat prezentarea documentelor cu semnăturile locatarilor.
De aceea vă rog a mă sfătui:
- Dacă cele de mai sus intră sub incidenţa Legii 230/2007, art. 39, 42;
- Ce alte demersuri trebuie să mai fac şi către ce instituţii;
- Chemarea în judecată a societăţii de către asociaţia de proprietari, nu cred că este o soluţie, deoarece atât vechiul cât şi actualul preşedinte şi administrator au dat din umeri, iar eu sunt prea „mic” pentru a mă lupta cu acea societate, suficient de puternică, atât financiar cât şi pe relaţii, probabil „ de sponsorizare”;
- Ce alte legi reglementează sau fac referire la situaţia expusă.

Vă mulţumesc anticipat şi aştept cu interes şi alte teme de interes comun postate pe forum.
@dincadan70
Ce sfat sa va dam noi, daca primaria, pe terenul careia s-a construit acea cosmelie a reactionat asa de palid? Poate ca cei care au venit de la primarie sa inspecteze pe teren au facut vreo intelegere cu patronul societatii, daca intelegeti ce vreau sa spun!
Orice primarie care si-ar respecta proprietatea i-ar fi pus sa o demoleze. Ei?! Nu s-a intamplat asta!
Daca va incomodeaza constructia, si e clar ca incomodeaza, insistati la primarie pana cand veti primi un raspuns scris din care sa reiasa ca primaria a dat autorizatie de constructie si ca, printre altele, a respectat si proprietatea asociatiei de proprietari sau macar a cerut si avizul asociatiei.
Sunt presedinta asociatiei de proprietari dintr-un condominiu din Focsani. In 2008, pt. un apartament de la parter a fost dat aviz favorabil pt. schimbarea destinatiei in spatiu, dar cu "colaborarea" primariei, proprietarul a primit o autorizatie de construire formulata "amenajare spatiu si creare acces din exterior", astfel incat sa se poata invoca si construirea accesului din exteriorul blocului. Nu exista proiect PAC avizat spre neschimbare, ci doar o plansa desenata cu aceasta stampila (dar nu aplicata pe zona cu proiectul nou). Proprietarul a construit practic un balcon deschis pe trotuarul blocului, ceea ce incalca prevederile certificatului de urbanism care interzice orice extindere si marirea POT. Am urmat toate caile posibile: plangere catre primarie, proces civil de anularea a autorizatiei si plangere penala finalizata cu proces penal pentru tulburare de posesie. Coruptia a intervenit la toate institutiile statului si ca urmare "am murit cu dreptatea in mana", platind si cheltuieli de judecata in cazul procesului civil. Speranta a mai ramas la CEDO pentru procesul civil. Deci cu ajutorul primariei si justitiei, asociatia de proprietari a fost expropriata, iar propriatarul apartamentului de la parter a fost improprietarit cu 6mp din terenul blocului. Deci daca vreti sa luptati pentru a darama constructia va urez sa aveti multi bani, mult timp, nervi de otel si sanatate in perfecta stare, iar daca presedintele asociatiei de proprietari (administratorul nu are calitate procesuala directa, ci numai prin procura/delegatia data de presedinte) si ceilalti proprietari nu sunt alaturi de d-voatra si sunt usor de "cointeresat" de catre patronul firmei de jos, ganditi-va bine daca merita!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere cabinet stomatologic la parterul blocului elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com De curand un vecin mi-a solicitat acordul pt. deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul blocului in care locuiesc. Eu nu am vrut sa semnez dar am ... (vezi toată discuția)
Spatiu de locuit in subsolul blocului tiberiu8mai tiberiu8mai Daca o persoana care locuieste la parter si-a facut intrare in subsol din locuinta prin decuparea pardoselii,iar subsolul la transformat in spatiu de locuit ... (vezi toată discuția)
Terenul de langa blocul de locuinte concesionat ? Diana Delia Diana Delia Buna seara, am nevoie de clarificari privind legalitatea concesionarii unui teren (care se pare ca face parte din domeniul public), teren avand latimea de 1 ... (vezi toată discuția)