Buna ziua,
Urmeaza sa ma angajez la o noua societate si va trebui sa semnez o anexa la contract in care va fi prevazut faptul ca, daca voi pleca din societate in urmatorii trei ani,voi plati contravaloarea trainingului facut la ei. Precizez ca acum voi semna contract pe perioada determinata de 8 luni. As avea cateva intrebari:
- exista vre-un temei legal care sa-mi permita sa nu semnez aceasta anexa, ci doar CIM?(adica angajatorul sa nu refuze angajarea doar pt ca eu nu vreau sa semnez aceasta anexa)
- daca la terminarea celor 8 luni de perioada determinata eu refuz sa inchei un nou contract, mai platesc contravaloarea trainingului?
Multumesc frumos.
raspunsuri:
1. nu sunteti obligata sa semnati nimic, insa teoretic, si angajatorul se poate razgandi cu privire la angajarea dvs. - nu numia din acest motiv, ci si din altele.
2. teoretic, nu.
Este o mare prostie sa se incheie astfel de acte de training la angajati care au contracte determinate. Ele sunt concepute doar pentru angajati pe nedeterminat, care datoreaza banii daca pleaca din intiativa lor (demisie, de obicei), nu si daca contractul inceteaza din alte motive.
Mai trebuie sa stiti si ca, pentru a recupera acei bani, firma are nevoie de dovezi ca banii s-au cheltuit cu adevarat, nu merge pe estimari din burta...
Sfatul meu este sa semnati, dupa ce povestiti consider ca actul respectiv este prea prost intocmit ca sa vi se poata retine banii...