buna ziua,as avea si eu o intrebare cu privire la un contract de concesiune incheiat in data de 1.03.1999 si care specifica clar ca durata concesiunii este pe durata existentei locuintei,si anume ce se intampla daca titularul a decedat de 2 ani,copiii nu au venit nici macar la inmormantare iar locuinta s-a daramat,in aceste conditii terenul revine statului?
1. Durata concesiunii este pe perioada existentei constructiilor . Astfel ca mostenitorii pot accepta mostenirea si apoi dispune de acele imobile fara a fi afectat contractul de concesiune.
2. Mostenitorii prezumtivi pot renunta la mostenire (toate bunurile ce au apartinut defunctului) printr-o declaratie notariala in acest sens , nu se poate renunta doar la acel imobil .
Ne-am putea afla in situatia unei succesiuni vacante. Evident, ea urmand a fi culeasa de catre stat. Stat care, intrunind si calitatea de concedent, si pe aceea de mostenitor al constructiei (asa demolata cum este ea), nu isi va face niciun fel de probleme. Nici macar nu trebuie sa desfiinteze concesiunea, care inceteaza prin intrunirea ambelor calitati de catre statul concedent-mostenitor.
Succesiunea se declara vacanta daca in termenul de 6 luni niciunul dintre cei cu vocatie succesorala nu accepta succesiunea.
Au vocatie succesorala rudele din clasele I-IV, pana la gradul de rudenie 4 inclusiv.
Daca ati acceptat succesiunea (expres sau tacit) in cele 6 luni de la deces, nu mai poate interveni vacanta succesorala. Daca nu ati acceptat si nu au acceptat nici alte rude in grad succesibil, notarul sesizat va declara succesiunea vacanta, anuntand despre aceasta autoritatea locala, dupa care va urma procedura prevazuta de lege.