In luna mai 2010 am avut o discutie cu managerul firmaei noastre, o subsidiara cu renume, prin care mi se aducea la cunostiinta ca "serviciile mele nu mai sunt de interes" si mi s-au dat doua optiuni verbale : plecare cu acordul partilor, primind un singur salariu compensatoriu sau...prin incopetem profesional, amenintandu-ma ca mi se face o ancheta interna. vestea m-a luat prin surprindere si am intrat in concediu medical o luna, timp in care m-am documentat de legalitatea procedurilor lor.
de o luna m-am intors la serviciu si am descoperit ca era o intreaga conspiratie impotriva mea. intotdeauna am simtit ca directoarea noastra a avut ceva personal cu mine iar sentimentul nu a fost numai al meu...ea fiind amenintata de oricine care are un bagaj de cunostiinte si ceva siguranta. in concluzie, mi-au revenit niste emailuri in care toate taskurile mele erau atribuit altei colege iar aceasta a fost "rugata" sa nu divulge nimic.
zilele trecute am vazut o hartie prin care se cerea desfiintarea postului meu. va rog mult sa-mi spuneti ce anume as putea sa fac in aceste conditii. nu as vrea sa plec fara sa fac nimic, nu-mi sta in caracter sa nu lup pt ce consider eu ca e drept.
Am cateva nelamuriri:
1. pot sa le fac reclamatie la ITM, sa-i dau in judecata iar prin asta sa mai lungesc timpul de desfiintare a postului? sunt destul de dispireta intrucat suntem martorii unor vremuri destul de grele iar eu am rate etc. de plata.
2. stie cineva un avocat specializat in codul muncii care m-ar putea indruma in aceasta probleme?
3. cat ar costa si cat ar dura un proces impotriva lor? (estimativ)
4. daca ii dau in judecata, pe parcursul procesului ar mai putea sa ma dea afara?
precizez ca lucrez in cadrul acestei firme de aproximativ 3 ani, cu norma intreaga si pe un post de "specialist".
La semnarea contractului nu am primit fisa postuluiin schimb avem anumite "obiective" care ne sunt stabilite anual. Obiective stabilite de ei nu sunt cuantificabile si sunt destul de generale...seamana mai mult cu niste simple taskuri.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc o zi buna.
Actiunea in justitie poate incepe daca va concediaza, poate dura si un an procesul, avocati sunt putini specializati in dreptul muncii, iar onorariul este in functie de complexitatea cazului.
Imi cer scuze daca nu am fost prea clara. pentru a nu exista confuzii, incerc sa iterez aici esenta alambicatului mesaj de mai sus.
va rog mult sa-mi spuneti cum as putea sa ma impotrivesc desfiintarii unui post. firma nu are probleme financiare iar de postul meu nu se poate lipsi....probabil deja este vizata o alta persoana spre angajare iar in acte sa fie incadrata sub o alta denumire de post.
pana cand angajatorul nu face efectiv desfiintarea postului si concedierea, nu aveti deschisa calea niciunei actiuni.
dupa aceea, daca va concediaza, puteti contesta decizia de concediere la tribunal si sa solicitati, in afara de anularea ei, si reintegrarea pe postul detinut anterior, in situatia admiterii cererii.
pana cand primiti decizia nu va agitati, oricum nu aveti ce sa faceti.