avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Editare factura...nelamurire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Editare factura...nelamurire

Buna seara!
Am cateva nelamuriri legate de PFA-ul ce il detin, sunt foarte multe opinii si nu stiu cum sa fac intr-un final:
1) Sunt neplatitor de TVA cu impozitare pe venit real, insa facand comert online la achizitie platesc si TVA-ul marfii. Daca de ex eu vand mai departe prod x cu 119 ron inclusiv TVA presupun ca se echivaleaza? facturile cum sa le fac?, unii recomanda normal cu TVA. Pot face facturile in acest mod?
2) facand comert recomandati sa ma declar platitor de TVA? Cumparand cu TVA
inteleg cum mai sunt neplatitor. Poate doar in cazul in care emit factura si cu TVA, echivalandu-se? Eu unul nu am gasit facturi fara TVA SI nici nu vad logica, daca vand cu 119 ron trec 100 ron? dif de 19 ron cum o justific................
Sper sa nu plictisesc cu acest mesaj. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tudor.M , utilizator 13:57, 14 Iulie 2010
Nu exista mai multe opinii in aceasta problema.
Daca sunteti neplatitor de tva, veti emite facturi fara tva, indiferent de domeniul de activitate.

Nu aveti de ce va ingrijora! Pentru ca sunteti neplatitor de tva, aveti un avantaj. Tva-ul de plata la stat este cel aferent adaosului practicat, sau aferent profitului. Dar pana veti depasi plafonul de 35.000 euro la cursul de la data aderarii aveti facilitatea de a nu plati.
Facturile fara tva au denumirea "Factura" in loc de "Factura fiscala" si nu au coloana de tva. Puteti sa le faceti pe calculator. Pretul de pe factura va fi cel cu care vindeti efectiv. Nu va afecteaza tva-ul. Iar costul marfurilor vandute este cel platit in total (nu cel fara tva).
Nu uitati sa emiteti o decizie de numerotare a facturilor si chitantelor.

Deci atentie la:
- depasirea cifrei de afaceri de 35.000 euro (veti tine jurnale de vanzari si de cumparari)
- achizitii intracomunitare (daca aveti astfel de achizitii, va trebui sa obtineti cod de tva).
- daca depasiti cifra de afaceri de 10.000 euro trebuie sa depuneti si declaratia 392 (cititi instructiunile din declaratie)

Reveniti daca mai aveti nelamuriri.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
contabil20, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru lamurire si rabdarea acordata, un raspuns care ma lamureste pe deplin. In legatura cu decizia de numerotare pentru facturile si chitantele emise pe calculator ce trebuie sa fac mai exact?
Am am o nelamurire...inca nu am achizitionat casa de marcat, iar daca majoritatea clintilor primesc prin posta si numai ocazional livrez personal, mai este nevoie sau pot da chitanta pe langa factura?In cazul in care predau personal un colet, unui prieten, iar el imi pune banii in cont, cazul acesta presupun ca nici el nu necesita bon fiscal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necesara casa de marcat? Tudor.M Tudor.M Buna ziua, Sunt nou pe forum si am cateva nelamuriri pentru care va cer ajutorul. Am deschis de curand un P.F.A cod caen 4791 (comercializez suplimente ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b iirina_19 iirina_19 Am si eu cateva intrebari si va multumesc daca ma puteti lamuri: 1. Declaratia 392B se depune de toate pfa-urile cu cifra de afaceri pana la 35.000 euro(cf ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b pentru 2010, fara limita inferioara Popu Popu Din cate se pare declaratia 392B pentru anul 2010 va fi depusa de toate persoanele neinregistrate in scopuri de TVA si care nu au depasit plafonul TVA (119.000 ... (vezi toată discuția)