avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauza compromisorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauza compromisorie

dragi colegi ajutati-ma cu un sfat! un contract de inchiriere are inserata clauza compromisorie,litigiile fiind de competenta curtii de arbitraj.insa locatorul reziliaza contractul inainte de termen si adauga o prevedere in notificare,,toate clauzele din contract raman valabile pana la 30 dec".intrebarea mea este daca dupa aceasta data mai opereaza clauza compromisorie sau ne judecam pe dreptul comun?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 08:27, 14 Iulie 2010
Prevederile si clauzele dintr-un contract pot fi modificate doar prin acordul comun al partilor semnatare (act aditional) si nu prin vointa unilaterala a uneia dintre ele.
Deoarece prevederea din notificare excede clauzelor contractuale si este introdusa unilateral, este nula de drept.
Stransa legatura dintre contractul principal si clauza compromisorie confera acesteia din urma caracter accesoriu fata de acel contract. Clauza compromisorie este intotdeauna legata de existenta contractului principal in care rezida de altfel ratiunea ei de a fi.
Durata in timp a acestei clauze coincide cu durata in timp a contractului, iar din momentul desfiintarii contractului, se desfiinteaza si clauza.
Dar intrucat desfiintarea contractului a fost facuta unilateral, s-a declansat deja conflictul pe care-l prevazuse clauza, deci automat va urma compromisul, adresat arbitrajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curte de arbitraj - persoane fizice Nafets Nafets un litigiu intre o persoana juridica si o persoana fizica poate fi solutionat de curtea de arbitraj? Un contract poate prevedea astfel de clauze? Sunt legale? ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Arbitraj comercial alina_cj alina_cj Buna ziua, As dori un astfel de contract (vezi toată discuția)