ca este legal sau nu, nu conteaza in Romania.
problema este ca nu au aparut normele de aplicare a acestei legi, nici institutiile afectate nu stiu nimic.
Saptamana trecuta am fost sa inregistrez un PFA la Casa de pensii si la Somaj, unde nu se stie nimic de aceasta OUG. Mai mult, la Casa de Pensii ni s-a propus sa platim o contributie de 10lei/luna, acesta fiind minimul aplicat de ei, fara sa ia in calcul venitul minim de 600 lei la care ar trebui aplicat conform OUG din iunie.
La somaj, m-a intrebat functionara daca nu stiu cumva numarul MO in care a aparut acest OUG, ca ei n-au primit nimic, nu stiu nimic, mai mult, am fost obligati sa trecem mai intai la Sanatate si la Pensii, ca era PFA-ul considerat ca se asigura optional, si nu obligatoriu.
M-am cam certat un pic cu ei, dar realizand ca nu ajung niciunde, m-am resemnat, si am facut cum au dorit ei, numai sa ajung la capat.
asa ca nu va grabiti.
si sfatuiesc si firmele sa nu se grabeasca sa retina aceste sume, ca inca nu e clar.
o alta intrebare in legatura cu aceste retineri e: un PFA impozitat pe norme de venit cum poate fi obligat sa plateasca impozit de 16%, sa-i fie retinuta aceasta suma, cand pe alta parte isi plateste impozitul la scadenta pe norma de venit???