avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decizie Garda Financiara fara temei juridic, unde o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decizie Garda Financiara fara temei juridic, unde o atac?

Am sa incerc sa va expun speta cat mai concis posibil:

O persoana fizica comite o contraventie care este sanctionata de Garda Financiara, prin P.V. de contraventie cu amenda in valoare de 20.000 lei si cu masura complementara a confiscari autoturismului. Persoana sanctionata face plangere impotriva P.V. persoana sanctionata nu este proprietara masini confiscate asa ca si proprietarul masini face plangere impotriva P.V. in ceea ce priveste masura confiscari. Proprietarul masini scoate certificat de grefa si face adresa catre Garda Financiara sa i se elibereze masina, intrucat P.V. este contestat si efectele lui se suspenda conform prevederilor art. 32.alin 3 din O.G. 2/2001. Garda financiara raspunde sec ca aceasta prevedere nu este aplicabila (fara a motiva in drept) si ca bunul nu poate fi instrainat de catre ei pe perioada judecari plangeri prealabile imporiva P.V.
Considerati ca aceasta "decizie " refuz de inapoiere a bunului confiscat, a G.F. poate fia atacata in Contecios Administrativ?
Pentru ca din practica judiciara, rezulta faptul ca pe calea unei ordonante presedintiale nu prea se poate.
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 16:18, 14 Iulie 2010
Plangerea impotriva p-v o introduceti la Judecatorie ( in plangere adaugati si un capat de cerere privind restiturea bunului confiscat, vedeti in acest sens si disp.art.41 din OG 2/2001 ) iar decizia GF privind refuzul restiturii bunului confiscat pe contencios administrativ la Tribunal.
~ Conținut șters la cerere ~
Avand in vedere faptul ca art. 41(2) al O.G. 2/2001 face parte din Cap. V, "Executarea sanctiunilor contraventionale " considerati ca acesta constituie un motiv legal de refuz al G.F. de-a returna masina ?
"Art. 41. - (1) Confiscarea se aduce la indeplinire de organul care a dispus aceasta masura, in conditiile legii.
(2) In caz de anulare sau de constatare a nulitatii procesului-verbal bunurile confiscate, cu exceptia celor a caror detinere sau circulatie este interzisa prin lege, se restituie de indata celui in drept.
(3) Daca bunurile prevazute la alin. (2) au fost valorificate, instanta va dispune sa se achite celui in drept o despagubire care se stabileste in raport cu valoarea de circulatie a bunurilor. "

Asta daca tinem cont de prevederea expresa a art. 32.(3)" care mie mi se pare ca are un caracter imperativ :">...in comparatie cu formularea Art.41 "In caz de......."

Art. 32. - (1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.*
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda cristitotora cristitotora Am primit o amenda administrativa . Unde pot depuna plangere : la judecatorie sau la sectia de politie care a emis procesul verbal (vezi toată discuția)
Amenda parcare ilegala primita de la politia comunitara andreygexge andreygexge Salutare la toata lumea am si eu o problema am parcat in loc nepermis in parcul Herastrau (la intrarea de la fostul montagne ruse) nu eram singurul si nu eram ... (vezi toată discuția)
Confiscare lazany lazany as dori sa aflu legea care sune prin ce medode se confisca niste bunuri ale firmei Mi-au fost confiscate niste bunuri de garda financiara doar pe baza ... (vezi toată discuția)