avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale evitatea taxelor notariale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

evitatea taxelor notariale

stie cineva cum as putea sa trec niste o imobile de pe o soc.pe alta, evitand taxele notariale
Stiu ca e nevoie de act autentic, dar nu cunoaste nimeni vreo alta cale?
Cel mai recent răspuns: adiflorescu , utilizator 03:26, 9 August 2007



doua acte constitutive???

#-o
Bai fratilor, ce vorbiti aici? Ce e asta? Ce imobil se poate instraina altfel decat prin act autentic?

Si ce e ala act solemn? Zice prin civil de el... la capitolul despre acte autentice!!!! :))
Art. 1171. - Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are drept de a functiona in locul unde actul s-a facut.
Act solemn (sau autentic) este si contractul de casatorie, dar nu cred ca poti sa-ti insusesti constructii prin el... pentru ca nu e un functionar competent pentru a incheia acte de instrainare imobile.
Functionarul competent sa indeplineasca aceste solemnitati este notarul (in cazul vanzarilor, aporturilor de capital social etc., nu intotdeauna).

Si daca vrei sa fii sigur de astea, suna la BCF si intreaba daca poti intabula un act neautentic in CF!!! Sper sa nu rada aia!!! Unde ati auzit voi sa cumperi un apartament prin act sub semnatura privata, caci in afara de autentice mai avem doar astfel de acte... si daca autentic nu e...
#-o
Asa ca... la notar cu imobilele!!!
Drept civil - Contracte speciale
Pr. Dr. Gheorghe Comanita -Sibiu 2006


" ...
Nu este nevoie de incheierea contractului in forma autentica nici in cazul unora dintre bunurile imobile. Astfel, dreptul de proprietate asupra constructiilor se poate transmite fara a fi nevoie de un act autentic."
Ultima modificare: Joi, 2 August 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
Tratat de drept civil - Contracte speciale
Prof. univ. dr. FRANCISC DEAK - Bucuresti 2001


"...
Forma autentica nu este ceruta nici in cazul instrainarii dreptului de proprietate (sau altui drept real principal) asupra constructiilor, Legile nr. 18/1991 si nr.54/1998 referindu-se numai la terenuri. Astfel fiind, daca instrainarea are ca obiect o constructie cu terenul aferent, dar contractul nu a fost autentificat, cumparatorul dobandeste numai un drept de superficie (drept de proprietate asupra constructiei si un drept de folosinta asupra terenului), in privinta proprietatii terenului actul valorand numai ca un antecontract de vanzare cumparare."
Ultima modificare: Joi, 2 August 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
Personal am intabulat peste 30 de acte sub semnatura privata, incheiate intre societate comerciala si salariati pentru vanzarea apartamentelor. Precizez ca s-a vindut decat cladirea, nu terenul. La intabulare, taxa a fost cam piperata, dar nu au fost probleme.
Revenind la problema interlocutorului nostru , sfatul meu este sa nu includa in capitalul social terenuri si cladiri. Nu se stie niciodata cum merg afacerile.

Alte discuții în legătură

Factura vanzare imobil Ion Monica Ion Monica Pot sa vand un imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica numai pe baza de factura fiscala, fara sa fac contract notarial? Ce TVA se aplica ? Imobilul ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Intabulare transfer constructie fara contract autentic ContSters20980 ContSters20980 Dragi colegi, Ce parere aveti despre posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra unei constructii in felul urmator: contract autentic numai ... (vezi toată discuția)