avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren cu probleme

Buna ziua
Doresc sa va prezint urmatoarea situatie:
In mai 2004 s-a dezbatut simultan succesiunea dupa defunctii X, sot decedat in 1996 si Y, sotie decedata in februarie 2004. Mostenitori in viata sunt doua surori vitrege, dupa tata. Conform certificatului de mostenitor eliberat, una din surori mosteneste singura 200 mp teren curti-constructii iar in continuarea acestui teren exista 600 mp teren faneata care revine ambelor surori in cote diferite. Intre aceste terenuri nu exista o demarcatie clara(nu exista gard, nu exista cadastru). Pe cei 200 mp exista o constructie (declarata in certif. de mostenitor ca fiind grajd cu 2 camere si veranda) la care au dreptul ambele surori deasemenea in cote diferite. Iesirea din indiviziune nu s-a facut.
Sora cu 200 mp vinde acest teren fara stiinta celeilalte surori iar cumparatorul demoleaza constructia si construieste un gard astfel incat suprafata este de aproximativ 500 mp.
Intrebarea mea este daca exista temei si sanse de a obtine in instanta anularea contractului de vanzare cumparare?
Ma gandesc ca la efectuarea cadastrului pe cei 200 mp(care pana la urma au fost 500 mp) cealalta sora trebuia sa semneze in calitate de vecin ca este de acord cu granita(conform cu cerintele documentatiei cadastrale) ceea ce nu s-a intamplat.
Deasemenea constructia nu putea fi demolata fara acordul ambelor surori.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: axinte , utilizator 15:57, 14 Iulie 2010
Buna ziua,

Daca terenul de 200 mp impreuna cu constructia este in proprietatea primei surori, aceasta poate incheia contract de vanzare cumparare, iar cumparatorul poate face ce doreste cu proprietatea sa. In mod normal vanzarea nu s-ar fi incheiat daca sora nu ar fi avut drept de proprietate, dar in Romania orice e posibil.
In ceea ce priveste granita dintre proprietati cealalta sora nu trebuie sa isi dea niciun acord. Se cere acordul proprietarului in masura in care exista diferente de suprafata /suprapuneri de proprietati sau in masura in care se contruieste chiar pe granita/hotarul propritatii.
Constructia este in proprietatea ambelor surori.
In ceea ce priveste acordul vecinilor asupra granitelor la efectuarea cadastrului asupra unui teren acesta se cere explicit de catre primaria de care apartine terenul(conform afiselor de la primarie si conform persoanelor autorizate de la primarie si conform si altor persoane autorizate sa efectueze cadastru). Dar poate exista o metoda de ocolire a acestei cerinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru rezolvare situatie cadastrala globetrekker globetrekker Avem rugamintea sa ne ajutati pentru urmatoarea situatie: detinem 2 terenuri, 2600 mp si 1000 mp, ambele intravilan, asa cum rezulta din titlurile de ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare intre mostenitori fara cadastru facut atitirisca atitirisca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri. Situatia este urmatoarea: Tatal meu avea 3 frati(un frate si doua surori). La mortea ... (vezi toată discuția)
Cadastru + intabulare vs hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila EmmaD EmmaD Sora mea X a cumparat cu antecontract in 6.10.06 un imobil 3 camere + dependinte + 800 mp teren, achitat integral, de la Y, acesta obligandu-se ca pana la ... (vezi toată discuția)