avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate revoca o donatie in aceasta situatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate revoca o donatie in aceasta situatie?

Vin si eu cu o problema care poate s-a mai discutat, in total sau in parte. Incerc sa gasesc o rezolvare favorabila a acestei probleme si sper ca ma veti putea ajuta. Este vorba despre un contract de donatie cu clauza de uzufruct viager si intretinere facut in anul 2002 de catre bunica mea, D.M.(vaduva), in favoarea a doi copii din trei – fiu D.P. si fiica T.M. – cu privire la bunurile ce le poseda (casa si teren); H.E., al 3-lea copil, fiica, nefiind parte in contractul de donatie, bunica mea excluzand-o din motive personale (a avut un comportament necuviincios de-a lungul timpului, deci, bunica nu a vrut sa-i dea si ei parte).
In anul 2005 unchiul meu, D.P. a decedat. Bunica mea, dupa decesul unchiului, a incercat sa anuleze acel contract deoarece copiii lui D.P. sunt foarte rai, i-au vorbit foarte urat in repetate randuri bunicii, au si amenintat-o. Actiunea bunicii de revocare a contractului de donatie a fost respinsa ca nefondata, fiind in acelasi timp contractul clasat drept doar un contract de intretinere, specificandu-se ca s-au comis erori la intocmirea lui, nefiind prin continut un contract de donatie ci doar unul de intretinere.
Bunica tot ce vrea acum e sa faca in asa fel ca singurul proprietar sa fie mama mea, T.M. pt ca ea si-a indeplinit cu adevarat indatoririle ce i se cuvin, a intretinut-o, ii procura hrana, medicamente si are grija de toate cele necesare traiului.
Intrebarea mea este: Exista vreo modalitate prin care sa se poata revoca acel contract? Poate nu am fost prea coerenta in explicatii… daca este cineva dispus sa ma ajute….as putea lasa o adresa de e-mail ca sa iau legatura cu dvs. pt a va arata toate inscrisurile, deciziile… sper ca poate exista vreo modalitate prin care sa se poata revoca acea donatie care a fost facuta in favoarea mamei mele si a unchiului, bunuri de care nepotii (verisorii mei) nu sunt demni de a le poseda vreodata. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 07:27, 15 Iulie 2010
posibilitati si dsiponibilitati ar fi.. actele sa le vedem..din ce localitate sunteti?
verificati-va si mesageria privata.. e in coltul dreapta sus
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
Petre Enache, Avocat
in primul rind, calificarea contractului ca fiind de intretinere este corecta.
apoi, legat de admisibilitatea unei actiuni in rezilierea contractului de intretinere, formulata de intretinut impotriva mostenitorilor intretinatorului, majoritatea opiniilor din doctrina si jurisprudenta sint in sensul ca astfel de actiuni sint inadmisibile (sau, eventual, nefondate).
in concluzie, aveti sanse mici ca acel contract sa fie reziliat.
se poate incerca o noua cerere de reziliere, dar probail va veti lovi de autoritatea de lucru judecat.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
FLORIN RADU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de întreținere cu bunica. ce pot face dacă s-a mutat, refuză întreținerea și mă amenință că mă dă afară din casă? Sorin Ghica Sorin Ghica Bună ziua tuturor.In urma cu 9 ani bunica mea făcut mamei mele și mie un contract de intretinere în care sunt trecut și eu.Dupa ce sa făcut contractul am ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune Keyla Keyla Mama a decedat in 2018, eu sunt singurul copil. La data decesului mama era casatorita. Nu am dezbatut succesiunea pentru ca sotul ei avea domiciliul in alta ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea contractului de intretinere ContSters184539 ContSters184539 buna ziua am incheiat un contract de ontretinere cu bunica in 2009, am avut si testament facut tot de ea, dar in 2009 am fost casatorita, bunica vrea sa ... (vezi toată discuția)