avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Disturbarea linistii publice, ultraj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Disturbarea linistii publice, ultraj

Buna ziua,

Revin cu o problema. Am luat de curand o amenda pe legea 61/1991 art 2 lit 1. Problema e ca cei pe care i-am injurat sunt polististi si eu am depus deja plangere penala impotriva lor pentru abuz in serviciu. Daca eu accept si platesc amenda pentru injurii, ei pot sa revina si sa o schimbe pe ultraj, sau sa imi faca si dosar de ultraj ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: adrianfr , utilizator 13:52, 20 Iulie 2010
nu ve-ti putea fi incadrat la ultraj.din mai multe motive.faceti plangere contraventionala impotriva procesului verrbal de contraventie.o sa vi-l anuleze instanta.

motive de nulitate absoluta:


- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;
-nu este semnat de contravenient
OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Eu ti-as sugera sa platesti amenda, stii tu greseala recunoscuta este pe jumatate iertata. Ideea este ca nu incurajez genul de atitudine pe care ai avut-o tu si nici comportamentul politistilor daca intradevar s-a intamplat asa cum spui(partea cu bataia).daca erai baiat destept te conformai solicitarilor politistilor si scapai fara bataie.
Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei romane
CAP. 5

Drepturi şi obligaţii
ART. 31
(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:
a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
b) să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă;
c) să invite la sediul poliţiei persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor poliţiei, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi motivului invitaţiei;
d) să pună în executare mandatele de aducere, mandatele de arestare şi pe cele de executare a pedepselor, în condiţiile prevăzute de lege;
e) în cazul săvârşirii unei infracţiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acţiuni teroriste, să intre în incinta locuinţelor, a unităţilor economice, a instituţiilor publice ori particulare, a organizaţiilor social-politice, indiferent de deţinător sau de proprietar, precum şi la bordul oricăror mijloace de transport româneşti, cu respectarea dispoziţiilor legale;
f) să efectueze, cu respectarea dispoziţiilor legale, controale ale persoanelor şi bagajelor, precum şi ale vehiculelor aflate în circulaţie, atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste;
g) să efectueze controale şi razii atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea de infracţiuni ori ascunderea unor infractori, bunuri provenite din infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste;
h) să poarte asupra sa armamentul şi muniţia necesare, indiferent dacă este în uniformă sau echipat civil, şi să folosească, pentru îndeplinirea misiunilor, autovehicule din dotare, cu sau fără însemnele distinctive ale poliţiei;
i) să folosească orice mijloace de transport şi comunicaţii, indiferent de proprietar sau deţinător, persoană fizică ori persoană juridică, cu excepţia celor aparţinând corpului diplomatic, pentru luarea unor măsuri legale ce nu suferă amânare şi nu pot fi aduse la îndeplinire altfel; cheltuielile vor fi achitate ulterior, la cererea proprietarilor, şi vor fi suportate din fondurile unităţilor de poliţie sau, după caz, de către persoanele care au determinat intervenţia, nu mai târziu de 15 zile;
j) să folosească gratuit mijloacele de transport în comun în timpul serviciului pentru executarea unor misiuni, iar personalul din poliţia pentru transporturi, pe cele feroviare şi navale; folosirea mijloacelor de transport se face pe baza legitimaţiei de serviciu;
k) să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale.

Daca citesti pct. b al acestui articol de lege vei constata faptul ca, conducerea la sectie nu a fost abuziva.
Necunoasterea legii nu te exonereaza de raspundere.
@mavericu . sa se conformeze cu politia? adica,hai sa-ti dau amenda ca vorbesti in gura mare cu prietenii tai.si de ce s-a repezit asupra userului?ca sa se conformeze cu userul?

draga user,mergeti pana la capat cu aceste probleme.nu va lasati amagiti de cei care tin cu politia.e clar un abuz.nu vne asa si sare pe tine ca si un cocos.
C.I. a scris:

eu am vazut mai multe cazuri,nu doar unul,in care,dupa ce sa dat o amenda contraventionala,politistii s-au intors,au invocat anumite motive si au dus persoanele la sectie pentru inceperea urmaririi penale.si repet,nu e un singur caz.se poate intampla orice,chiar daca incalca anumite principii.mai mult,procurorul ia mai aplicat si o amenda administrativa.deci,ne putem astepta la orice.


Ati vazut sau va inchipuiti ca ati vazut ? Nu s-a mai pomenit asa ceva ... Va rog sa ma corectati cu date care pot fi verificabile ... adica date care pot fi accesate de public , in temeiul legii 544 ...
Ptr ca , nu stiu daca va ganditi pana acolo , caci , daca o persoana ar fi sanctionata de 2 ori ptr aceeasi fapta , respectiva persoana care sanctioneaza , savarseste o infractiune ... abuz in serviciu se numeste :)

C.I. a scris:

nu ve-ti putea fi incadrat la ultraj.din mai multe motive.faceti plangere contraventionala impotriva procesului verrbal de contraventie.o sa vi-l anuleze instanta.

motive de nulitate absoluta:


- nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului;
-nu este semnat de contravenient


:) Stimabile C.I. , o cam dati cu batzul in balta urat de tot ... nu va pricepeti la drept , asa cum nici eu nu ma pricep la medicina :)
Art 16/7 din OG 2/2001 prevede obligatia obiectiunilor contravenientului sub sanctiunea nulitatii procesului verbal ... Ori lipsa obiectiunilor este o nulitate relativa si nu absoluta coroborate cu art 105/2 CPC , in masura in care lipsa obiectiunilor nu cauzeaza o vatamare a intereselor legitime ale contravenientului ( a se vedea Decizia nr 22/2007 a sectiilor unite din ICCJ , referitoare la obiectiunilor contravenientului ) .
Pe de alta parte , lipsa semnaturii contravenientului nu constituie nici macar o neregularitate a procesului verbal . Este dreptul acestuia de a refuza semnarea acestuia , adica , astfel , este asigurat dreptul de a-si exprima liber vointa . :)
Tocmai de aceea , se instituie de catre legiuitor , prin art 19/1 a aceleiasi ordonante , obligatii ptr agentul constatator in cazul refuzului semnarii de contravenient .
Singurele nulitati absolute ale procesului verbal sunt cele expres prevazute de legiuitor si anume , cele din art 17 . :)

Alte discuții în legătură

Permis suspendat tincatalin tincatalin Buna ziua, Sa incep cu inceputul: am fost prins de aparatul radar cu peste 50 km/h peste viteza legala - am fost oprit, mi-am recunoscut fapta, am semnat ... (vezi toată discuția)
E ultraj? zerotika zerotika Am fost la o zi de nastere in weekend, m-am imbatat si ne-am cam certat. Au aparut din senin niste politisti. Mi-au dat un avertisment si apoi o alta amenda de ... (vezi toată discuția)
Ultraj sunyigabi sunyigabi imi poate spune cineva, daca un politist in civil este batut fara motiv intro discoteca, merge ultraj contra bunelor moravuri? (vezi toată discuția)