avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ESTE LEGAL CE IMI CERE ASOCIATIA DE PROPRIETARI?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ESTE LEGAL CE IMI CERE ASOCIATIA DE PROPRIETARI?

Buna,


As vrea si eu cateva opinii referitoare la urmatoarea problema:


Asociatia de proprietari a inmanat proprietarilor din bloc urmatorul document; as vrea sa stiu daca are temei legal.......ca asa oricui ii poate veni o idee sa ceara bani in plus; in cazul in care majoritatea locatarilor semneaza esti obligat sa te supui?


Deci sa va spun despre ce este vorba:

"Un grup de initiativa al Asociatiei, a stabilit ca sarcina Comitetului Asociatiei, sa analizeze aplicarea, in interesul proprietarilor asociatiei, a prevederilor Cap. 6 din Acordul de Asociere (parte integranta a statutului Asociatiei), in mod deosebit folosirea spatiilor comune, intrucat s-a observat folosirea acestora in interesul propriu a catorva locatari si mai ales in interesul unor membri ai Comitetului dupa cum urmeaza:
- instalarea, fara acordul Asociatiei, a unor trasee de cabluri pentru telecomunicatii in interiorul scarii;
- instalarea pe fatada blocului de antene parabolice, echipamente de aer conditionat, trasee de cabluri pentru telecomunicatii;
- ocuparea de catre unii locatari a spatiilor de la subsol.
Comitetul Asociatiei, ajutat de cativa locatari, analizand cererea grupului de initiativa, analizand prevederile Capitolului 6 din Statutul de asociere si verificand situatia din teren a identificat urmatoarele:
- casa scarii este folosita de firma RDS care a montat cabluri de telecomunicatii destinate telefoniei si programelor TV; alte 2 firme asigura servicii de internet pentru mai multe apartamente. Aceste firme si-au permis sa gaureasca planseele blocului si sa monteze cabluri pe fatada blocului fara aprobare legala prealabila;
- un numar de 5 apartamente se constituie in sedii a unor firme cu diverse obiecte de activitate;
- la parter cele 2 garsoniere sunt folosite ca spatii cu alta destinatie: un cabinet veterinar si un cabinet stomatologic;
- pe fatada blocului sunt montate un numar de 9 instalatii de aer conditionat si 4 antene parabolice;
- una din familii are in posesie garajul de la demisolul blocului;
- mai multe familii detin spatii de depozitare la subsolul scarii.

Plecand de la situatia concreta mentionata mai sus, Comitetul Asociatiei propune locatarilor apartamentelor urmatoarele tarife minime lunare pe care firmele si persoanele ce folosesc spatiile comune ale scarii, urmeaza sa le achite prin listele lunare de plata. Banii care se vor obtine din plata acestor tarife lunare precizate mai jos se vor constitui in contul intern al asociatiei - "Venituri din folosirea spatiilor comune" si vor fi colectati pe baza de chitanta separata emisa de administratia scarii. Folosirea acestor bani se va stabili numai prin Hotarari ale Adunarii generale si se vor aloca pentru realizarea unor obiective bine analizate.

TARIFE MINIME LUNARE
1. Pentru spatii cu alta destinatie:
- cabinet veterinar - 60 ron/luna;
- cabinet stomatologic - 40 ron/luna;
2. Firme de apartament - 15 ron/luna;
3. Pentru folosire spatii la subsol - 0.35 ron/mp/luna;
4. Pentru instalatii de aer conditionat - 7 ron/luna;
5. Pentru antene parabolice si de alta constructie - 5 ron/luna;
6. pentru firma RDS:
- circuite telefonice - 1 ron/circuit/luna;
- cablu TV - 3 ron/abonat/luna;
7. Pentru firmele care asigura servicii internet - 3 ron/abonat/luna;
8. Pentru firmele care au gaurit planseele - 3 ron/planseu/luna.

In promovarea acestei surse de venituri, Comitetul va tine seama de votul DA/NU al asociatilor. Prezenta este insotita de tabelul de vot al locatarilor si de copia xerox a Capi. 6 din acordul de asociere"

"CAP 6 RESTRICTII PRIVIND FOLOSINTA SI CONSTRUCTIILE.

6.1. Fiecare proprietar are dreptul de a folosi proprietatea comuna din cladire, in conditiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritatilor in drept, de statutul asociatiei, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel incat sa lezeze drepturile sau interesele oricarui alt proprietar al acestuia, inclusiv cele stabilite prin prezentul acord de asociere si prin statutul asociatiei.
6.2. Proprietatea comuna se afla in grija tuturor proprietarilor, care participa proportional, cu cota parte indiviza de proprietate la intretinerea si la repararea ei.
6.3. Proprietarul unui apartament / spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta il poate folosi conform destinatiei : pentru sine, pentru familia sa, pentru chiriasi sau pentru musafiri.
Proprietarul unui apartament / spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta are dreptul de a il inchiria, cu conditia ca respectivul chirias sa accepte folosirea acestuia in conditiile acordului de asociere, statutului, regulilor sau regulamentelor asociatiei.
6.4. Orice instalatie suplimentara fata de cele cuprinse in cartea tehnica a constructiei pe proprietatea comuna, in favoarea unuia sau a mai multor proprietari (fire electrice, antene de televiziune, masini si echipamente, dispozitive de aer conditionat, instalatii telefonice etc.), sau pe peretii exteriori ai cladirii, prin strapungerea peretilor si / sau acoperisului, se poate realiza numai cu acordul asociatiei si al proprietarilor direct afectati din vecinatate si dupa obtinerea aprobarilor legale."

Deci:

- Pentru a imi pune aparatul de aer conditionat afara pe lateralul balconului meu de unde trebuie sa iau aprobare legala???!!!
- Firma RDS este mentionata in lista pentru servicii de telefonie, dar nu si Romtelecom !?!?; probabil se subintelege ca romtelecom e obligatoriu si scutit - asta pentru ma gandeam ca s-ar aplica regulile pentru toti;
- Una din firmele de internet o are chiar cineva din bloc .... de aici cred ca si ideea.
- Referitor la RDS, Presedintele a zis ca daca nu e de acord nu le mai da voie si renunta la ei ?!?!?! ca doar sunt atatea firme de cablu pe piatza ?!?!?;
- Eu detin una din cele 5 firme de apartament, dar am doar sediul aici....in acte.....de ce sa platesc o taxa lunara????? ca am scrisa adresa in certificatul de inmatriculare la Reg Com?;
- Dupa cum observati cei care chiar au activitate (cele doua cabinete) au taxe mult mai mari;
- si de ce sa platesc eu taxa ca mi-am pus aparat de aer conditionat.....si culmea taxa lunara........norocul meu ca n-am mai multe camere si mai multe aparate;


Eu n-am mai auzit de asemena taxe; poate sunt in necunostinta de cauza asa ca va rog sa ma luminati si sa imi spuneti daca platiti asa ceva? daca ati mai auzit, daca este legal; daca DA sa imi spuneti si mie unde scrie. Eu asta vreau sa ii cer sa imi arate o lege , un inscris legal.....din Cap 6 scrie doar ca am nevoie de aprobarea lor, dar nu scrie de taxe nimic; participarea cu cota parte indiviza stiu ca e valabila pentru orice bloc.

Astept parerile voastre.....si poate un presedinte de bloc, un administrator, cenzor, membru in comitet care sa stie mai bine despre ce este vorba.

Merci mult
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 23:53, 5 August 2007
sunt si 2-3 idei novatoare in acea circulara a asociatiei, dar restul sunt mai mult decat absurde. ca "la bloc". nu-i asa ca media de varsta a comitetului asociatiei este peste 55-60 ani si majoritatea pensionari?:D. daca as sta la bloc si mi-ar veni cu idei din astea, mi-as lua un pitbull cu SIDA.
:)) e partial adevarat cu media de varsta....presedintele e trecut de 55 si "de obicei" nu discuta decat cu "persoane care au facultate"

Marea problema e ca multi nu au aparate de aer conditionat; nu folosesc internetul si nu au firma#-o, deci ce conteaza ca zic DA.....nu ii afecteaza cu nimic pe ei, dar nici nu vreau ca EI sa ma oblige pe mine;)
Da, este legal, de vreme ce este o hotărâre a Adunării Generale...
Va trebui să vă conformaţi acestei decizii!
Citiţi, vă rog, Hg 400/2003 şi veţi înţelege...
Sorry, dar nu prea cred ca se pot lua bani de catre asociatie. Cap. 6 al acordului de asociere, prezentat aici de Loreena este identic cu cap.4 din Anexa 1 al HG 400/2003. Si nu spune nimic despre taxe lunare in cazul in care.....Trebuie acordul asociatiei sau a vecinilor, aprobari legale pt anumite modificari, dar se poate da, oare, acordul contra unei sume lunare?! Sa fim seriosi!
Doar la calculul cheltuielilor , acolo unde nu se contorizeaza, se tine cont de schimbarea destinatiei locuintei ( de exemplu cabinetul stomatologic) , la salubritate, la salariul femeii de serviciu, etc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Internet la bloc v.coman v.coman 1.administratorul blocului poate impiedica o firma de internet sa traga firele aferente retelui in interiorul sau in exteriorul blocului ? (singura firma ... (vezi toată discuția)
Restrictionarea accesului proprietarilor pe partile comune Delta04 Delta04 De curand m-am lovit cu o problema. Comitetul asociatiei de proprietari al blocului in care locuiesc au decis intr-o sedinta \"privata\" si nu in adunarea ... (vezi toată discuția)
Doresc sa montez o antena de satelit pe acoperisul blocului andreiSRR andreiSRR Sunt proprietar intr-un bloc cu asociatie de proprietari. Doresc sa montez o antena de satelit pe acoperis pentru o vizibilitate mult mai buna a cerului. ... (vezi toată discuția)