avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doresc sa montez o antena de satelit pe acoperisul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doresc sa montez o antena de satelit pe acoperisul blocului

Sunt proprietar intr-un bloc cu asociatie de proprietari.
Doresc sa montez o antena de satelit pe acoperis pentru o vizibilitate mult mai buna a cerului.
Acoperisul este de tip "terasa necirculabila", adica o suprafata orizontala acoperita cu materiale izolante.

Ce statut juridic are acoperisul blocului fata de proprietarii de apartamente (toti)?
Dar fata de proprietarii de apartamente de la ultimul etaj?

Trebuie sa cer cuiva aprobarea pentru a monta aceasta antena pe acoperis? Daca da, cui?

Are dreptul administratorul blocului (care in acest caz locuieste la ultimul etaj) sa ma refuze pe criteriul "asa vreau eu, cat locuiesc in blocul asta nu urca nimeni pe acoperis fara ca sa ii dau eu personal voie"?

Ce pot face in aceasta situatie pentru a putea monta o astfel de antena?
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 20:57, 14 Aprilie 2016
trebuie o aprobare a adunarii generale: implicatiile sunt multiple si atunci e nevoie de o consultare si o aprobare.
Terasa imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna
Conform dispozitii in vigoare,prioprietarii nu pot schimba destinatia sau aspectul partii comune fara acordul asociatiei de proprietari
Referitor la interesul dv de instalare antena de satelit pe acoperis pentru o vizibilitate mult mai buna a cerului. ,discutati cu presedintele de asociatie,aspectele tehnice referitoare la sistemul de ancorare
Conform dispozitii in vigoare se poate utiliza exclusiv partea comuna de imobil cu acordul asociatiei de proprietari,a proprietarilor direct afectati si prin incheierea de contract de inchiriere
Succes !
andreiSRR a scris:
Doresc sa montez o antena de satelit pe acoperis pentru o vizibilitate mult mai buna a cerului.

Cum ar fi ca fiecare din vecinii dumneavoastra sa vrea acelasi lucru? Ne intoarcem in vremurile de trista amintire cand erau paduri de antene pe blocuri, acum cand avem atatea firme de cablu, cand blocurile sunt cablate cu fibra optica...
Ce statut juridic are acoperisul blocului fata de proprietarii de apartamente (toti)?

Terasa blocului este in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor de apartamente si spatii cu alta destinatie din acel bloc. Din acesti proprieatri fac parte si cei de la ultimul etaj ca si cei de la parter...
Trebuie sa cer cuiva aprobarea pentru a monta aceasta antena pe acoperis?

Orice cerere cu privire la folosirea unui spatiu aflat in proprietatea comuna se adreseaza presedintelui asociatiei. Acesta va poate raspunde imediat sau dupa discutarea cererii in comitetul executiv iar uneori dupa discutarea in adunarea generala.
Dar terasa blocului fiind "necirculabila" asa cum spuneti chiar dumneavoastra, presedintele nu ar trebui sa accepte solicitarea dumneavoastra. Daca e necirculabila, asa trebuie sa ramana pentru ca altfel folosirea acesteia determina deteriorarea terasei, cheltuieli suplimentare, degradarea apartamentelor, degradarea instalatiilor de scurgere, de aerisire etc
Are dreptul administratorul blocului (care in acest caz locuieste la ultimul etaj) sa ma refuze...

Sigur ca are dreptul sa refuze solicitarea dumneavoastra, dar in calitatea de proprietar asa cum spuneam mai sus. Fiind la ultimul etaj, este un proprietar direct afectat si, asa cum prevede legea, proprietarii direct afectati se pot opune chiar si hotararii adunarii generale.
Ce pot face in aceasta situatie pentru a putea monta o astfel de antena?

Va puteti abona la serviciile unei firme de cablu ce va asigura receptia tuturor canalelor pe care le vreti. Sunt acum mai multe pe piata aceasta si aveti de unde alege.
Multumesc frumos pentru informatii.

Mentionez ca aceasta necesitate provine din faptul ca anumite servicii de radio si televiziune disponibile prin satelit cu acces gratuit nu fac parte din oferta niciunei companii de televiziune prin cablu autohtone.

Pe de alta parte exista companii de servicii de televiziune care isi ofera serviciile prin instalatii de receptie individuala de satelit. Exemple: RDS, Orange, etc.
De asemenea, daca vreunul din furnizorii autohtoni nu au infrastructura cablata in apropiere, dar imi pot oferi prin satelit serviciile lor, iar apartamentul meu e pozitionat astfel incat sa nu am vizibilitate adecvata catre satelitul in cauza, cu ce as fi mai putin indreptatit sa solicit instalarea unei antene pe acoperis?
Terasa, chiar si necirculabila, nu este o suprafata care dpdv tehnic nu are voie sa fie atinsa. Iar interventia de a instala o antena este punctuala, nicidecum frecventa sau cu regularitate.
Se poate monta inclusiv pe marginea acoperisului case scarilor astfel incat sa nu fie afecatata in nici un fel suprafata orizontala, izolata.
As da dreptate lui @andreiSRR.
Nu este un capat de tara montarea unei antene satelit, mai ales ca acum aceste antene sunt destul de mici si, da, odata montata si reglata, nu prea ai ce sa mai umbli pe-acolo.
Apoi, chiar daca terasele acestea, in general sunt necirculabile, aceasta nu inseamna ca pe-acolo chiar nu se poate circula - la nevoie, sa zicem. Sunt necirculabile in sensul ca pe-acolo nu se circula, nu ca nu se poate face o interventie la o cornisa, la o aerisire....
In fine, v-ati pus administratorul in cap la faza cu interfonul si acum va achita "costurile". Eu zic ca cu vorba buna puteti rezolva problema - iar daca nu puteti monta antena undeva pe terasa, o puteti face la un vecin cu pozitionare pe sud - ma rog, pe azimutul satelitului.
Succes!

Alte discuții în legătură

Conflict cu asociatia de locatari prisecaru georgian prisecaru georgian Locuiesc in Ploiesti, intr-un bloc cu 10 etaje. Doresc sa instalez o antena tip satelit, insa din balconul locuintei nu se receptioneaza semnal. In ... (vezi toată discuția)
Montare antena tv pe terasa blocului alinachi alinachi Buna ziua, doresc sa montez o antena TV tip satelit pe terasa blocului, insa administratorul imi interzice accesul la terasa blocului. Avand in vedere ca eu ... (vezi toată discuția)
Interzicere de catre asociatia de proprietari montarea unei antene satelit pe fatada sau terasa bsterea bsterea Buna seara. Am o problema de domeniul sf-ului. Am incheiat un contract de furnizare servicii de televiziune prin satelit cu o firma. Au venit meseriasii sa ... (vezi toată discuția)