avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie sau acorul partilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie sau acorul partilor?

M-ar ajuta mult parerea dvs, va rog.

Lucrurile stau cam asa: in august 2006 am nascut o fetita inainte de termen cu 5 saptamani, practic am nascut-o direct de la serviciu, pentru ca nu am avut nici o zi de concediu.
Am ramas o perioda acasa respectiv pana pe la sfarsitul lui decembrie, cand am luat legatura cu sefa mea pentru a discuta cand ma intorc la serviciu avand in vedere ca pe perioada sarcinii ne intelesesem verbal sa stau acasa 4-5 luni. In uma discutiei din decembrie mi sa spus ca nu e chiar asa de urgent si pot reveni in februarie 2007.
Am revenit in februarie cand nu am fost primita prea bine si dupa doua saptamani mi s-a comunicat de aceasi sefa ca as mai putea sta acasa inca 2-3 luni, avand in vedere faptul ca nu ma intelegeam prea bine cu bona pe care o angajasem pentru copil.
Intrun sfarsit am revenit in aprilie dupa ce pe parcusul ultimelor doua luni avusesem diverse discutii referitor la momentul intoarcerii mele, noul job description si alte multe sicane pe care mi le facea deja sefa mea.
Din aprilie si pana in momentul de fata am trecut prin diverse situatii pe care nu mi le-am imaginat intamplandu-se intro companie multinationala.
Urmare a comportamentului sefei mele intro zi am avut o discutie cu aceasta in care m-a fortat sa-i comunic momentul plecarii mele definitive si astfel am promis ca in maxim 3 luni voi pleca.
La aprox o luna dupa aceasta discutie mi s-a comunicat de catre directorul de resurse umane ca situatie e destul de dificila pentru ambele parti si ar fi mai bine sa stau acasa in urmatoarele doua luni, timp in care voi primi salariul, dar vor fi suspendate celelalte beneficii pe care le aveam, respectiv : masina si asigurarea medicala.
Tot directorul de resurse mi-a propus sa-mi dau demisia.

Trecand peste toate ilegalitatile, Dvs ce spuneti : imi dau demisia? Daca da, in ce moment, avand in vedere ca mai sunt doua luni pana la termenul final?
Sau
Incetam raporturile cu acordul ambelor parti? Nici aici n-am idée cum sa procedez vis-à-vis de data?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 16:40, 7 August 2007
E greu sa va dau un sfat avand in vedere ca nu cereti un sfat din punct de vedere legal ci mai curand unul moral particular situatiei dumneavoastra.
Dupa cum ati prezentat situatia, eu am inteles ca datorita neintelegerilor din cadrul societatii, dumneavoastra nu mai vreti sa lucrati la firma respectiva (desi aveti regrete) iar ei nu va mai vor ca si angajata (desi in trecut le-ati fost de folos).
In cazul asta ori prin dimisie ori prin acordul partilor este cam acelasi lucru.
Daca doar angajatorul ar fi vrut aceasta desfacere a contractului de munca, atunci ar fi fost o alta situatie in care ati fi avut nevoie de consiliere.
Ai 3 posibilitati:
1. Sa-ti continui concediul de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani ( adica 2008) + cu luarea concediului de maternitate cumulat cu cel postnatal ( 126 zile-42 (obligatorii)=84 zile, deoarece nu ai beneficiat de ele, si sa-ti cauti un loc de munca .Iti faci o cerere de revenire in CIC.- este dreptul tau.
2. Incetarea contractului prin acordul partilor , data fiind socotita ca prima zi dupa terminarea celor 2 luni( intelegerea verbala facuta)

E greu sa va dau un sfat avand in vedere ca nu cereti un sfat din punct de vedere legal ci mai curand unul moral particular situatiei dumneavoastra.
Dupa cum ati prezentat situatia, eu am inteles ca datorita neintelegerilor din cadrul societatii, dumneavoastra nu mai vreti sa lucrati la firma respectiva (desi aveti regrete) iar ei nu va mai vor ca si angajata (desi in trecut le-ati fost de folos).
In cazul asta ori prin dimisie ori prin acordul partilor este cam acelasi lucru.
Daca doar angajatorul ar fi vrut aceasta desfacere a contractului de munca, atunci ar fi fost o alta situatie in care ati fi avut nevoie de consiliere.

"Nu mai vreau sa lucrez" pentru ca am fost fortata sa fac asta - se fac presiuni de tot felul si practic nu mai rezist si nici nu mai vreau. Faptul ca nu mai au nevoie de mine dupa 12 ani in care am sacrificat totul aici, imi lasa un gust tare amar si am ajuns la concluzia ca mai bine plec, decat sa am de-a face cu astfel de noi impostori si diletanti angajati in ultima perioada.
Am fost de acord sa plec, sa nu mai incurc lucrurile pe aici, si as vrea sa nu mai fac alta greseala - respectiv sa semnez ceva ce nu ar trebui.

Astfel, intrebarea la care as vrea sa va rog sa-mi raspundeti, este: care este data la care sa semnez demisia / acordul pentru intelegerea partilor astfel inact sa nu ma trezesc ca nu voi fi platita in urmatoarele doua luni?
nu prea aveti cum sa detineti controlul pentru plata celor 2 luni in care nu veti lucra. Este la mica intelegere cu angajatorul. Totusi demisia ar trebui sa o datati cu data cand se incheie cele 2 luni, astfel angajatorul nu o va putea folosi inainte si daca nu va desface contractul pentru ca nu v-ati prezentat la lucru si nici nu va considera in concediu fara plata atuncio va va da probabil salariul asa cum ati cazut de acord.
Era mai interesanta varianta postata de , prin care ramaneati in concediu de maternitate pana la 2 ani.
nu prea aveti cum sa detineti controlul pentru plata celor 2 luni in care nu veti lucra. Este la mica intelegere cu angajatorul. Totusi demisia ar trebui sa o datati cu data cand se incheie cele 2 luni, astfel angajatorul nu o va putea folosi inainte si daca nu va desface contractul pentru ca nu v-ati prezentat la lucru si nici nu va considera in concediu fara plata atuncio va va da probabil salariul asa cum ati cazut de acord.
Era mai interesanta varianta postata de ntyry75, prin care ramaneati in concediu de maternitate pana la 2 ani.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2007
Adrian Copil, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt presata sa imi semnez demisia rodicasandu64 rodicasandu64 Buna ziua Lucrez la o mare firma de soft de peste 4 ani si jumatate, pe functia de Manager Proiect. In tot acest timp am muncit foarte mult. Programul meu nu ... (vezi toată discuția)
Amenintare de desfacere a cim cu litera i utilizatoare utilizatoare buna ziua.in decursul lunii august am avut o discutie cu angajatorul pe watsapp ,in care imi cerea sa mi dau demisia.ulterior,am obtinut concediu medical fiind ... (vezi toată discuția)
Demisie fara respectarea preavizului 6aprilie 6aprilie Am urmatoarea situatie: Am trimis demisia mea ieri dupa ora 17 celor de la resurse umane fara a preciza ultima mea zi de munca, respectarea sau nu a ... (vezi toată discuția)